Monday, August 26, 2013

Metallica. Akhirnya Tiba Jua Di Malaysia.



21 Ogos 2013.

Akhirnya setelah sekian lama menunggu, Metallica sampai gak ke Malaysia. Bagai mimpi jadi kenyataan bila first time aku dapat berita ni. Layan Metallica sejak sekolah lagi dan kini bakal beraksi secara live depan mata. Mana boleh aku lepaskan peluang ni.


 Headbangers United.


Stadium Merdeka, KL. Actually aku pun belum pernah sampai sini. Kira rekod jugak la aku bertandang ke sini. 

Sekitar jam 3 petang dah ribuan yang menunggu kat luar stadium. Macam-macam gerai ada tapi kebanyakannya jual baju, headband, wristband dan makanan/minuman. Juga ada official merchandise kiosk tapi design macam tak berapa cun. 

Apa yang aku perhatikan, yang datang konsert 90% berusia 30 tahun ke atas. Tak memeranjatkan, aku pun salah seorang jugak :) Juga ada peminat berusia lebih 50 tahun dan bawak anak-anak datang layan. Respek!


 Soundcheck session.


Pukul 7 petang, pintu dibuka dan ribuan peminat menyerbu masuk. Tapi bagus juga semua peminat berdisiplin dan tak berasak-asak. Peminat matang la katakan.

Pukul 7.30 petang, Cromok memulakan opening act. Pun satu lagi band yang aku layan sejak sekolah lagi. Suara tetap maintain! Usia memang bukan penghalang.

Metallica dijadual beraksi jam 9 malam. Tapi hebatnya mereka, persembahan dimulakan 15 minit lebih awal! Agaknya diorang pun hayati falsafah PTD, on time is already late :p


 James Hetfield!

 Kirk Hammett!


The Ecstasy of Gold 
Hit the Lights 
Master of Puppets 
Fuel 
Harvester of Sorrow 
Fade to Black 
Ride the Lightning 
Cyanide 
Welcome Home (Sanitarium) 
Sad but True 
Orion 
One 
For Whom the Bell Tolls 
Blackened 
Nothing Else Matters 
Enter Sandman 
Encore:
Creeping Death 
Battery 
Seek & Destroy 


 Hammett & Trujillo mengibar Jalur Gemilang


Tiada kata yang mampu aku tulis untuk gambarkan perasaan aku menonton kehebatan persembahan mereka malam itu. Apa yang aku tunggu sekian lama akhirnya terzahir depan mata. 18 lagu didendang penuh tenaga. Sudah tentu aku (dan 30,000 lagi penonton) mahukan lebih.

Seperti kata Hetfield malam itu: "After 31 years, of course you deserved more".



Hetfield, Ulrich, Hammett & Trujillo


Sebuah persembahan yang EPIK. Terima kasih, Metallica!

3 comments:

marmalade said...

ok second attempt to comment because the first one didn't go through.

i am actually bbm-ing wif you while typing this... hahaha... comment sendiri kat blog eh? :p

anyways, it must be one hell of an experience to see metallica live in concert! am not a big fan of them (helloooo KRU pls! hahaha) but i do listen to some of their songs.

once i attended a santana concert kat london (probably the only concert). it was nice, but i wouldn't advice to attend a concert after a 12-hour flight from KL. jetlag will ruin it all.

Abd Hadi said...

it was indeed one hell of an experience. nanti ada konsert KRU boleh la u pergi ye hahaha

tenku butang said...

done follow sini no. 26
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

http://tengkubutang@gmail.com/

dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/