Monday, August 26, 2013

Metallica. Akhirnya Tiba Jua Di Malaysia.



21 Ogos 2013.

Akhirnya setelah sekian lama menunggu, Metallica sampai gak ke Malaysia. Bagai mimpi jadi kenyataan bila first time aku dapat berita ni. Layan Metallica sejak sekolah lagi dan kini bakal beraksi secara live depan mata. Mana boleh aku lepaskan peluang ni.


 Headbangers United.


Stadium Merdeka, KL. Actually aku pun belum pernah sampai sini. Kira rekod jugak la aku bertandang ke sini. 

Sekitar jam 3 petang dah ribuan yang menunggu kat luar stadium. Macam-macam gerai ada tapi kebanyakannya jual baju, headband, wristband dan makanan/minuman. Juga ada official merchandise kiosk tapi design macam tak berapa cun. 

Apa yang aku perhatikan, yang datang konsert 90% berusia 30 tahun ke atas. Tak memeranjatkan, aku pun salah seorang jugak :) Juga ada peminat berusia lebih 50 tahun dan bawak anak-anak datang layan. Respek!


 Soundcheck session.


Pukul 7 petang, pintu dibuka dan ribuan peminat menyerbu masuk. Tapi bagus juga semua peminat berdisiplin dan tak berasak-asak. Peminat matang la katakan.

Pukul 7.30 petang, Cromok memulakan opening act. Pun satu lagi band yang aku layan sejak sekolah lagi. Suara tetap maintain! Usia memang bukan penghalang.

Metallica dijadual beraksi jam 9 malam. Tapi hebatnya mereka, persembahan dimulakan 15 minit lebih awal! Agaknya diorang pun hayati falsafah PTD, on time is already late :p


 James Hetfield!

 Kirk Hammett!


The Ecstasy of Gold 
Hit the Lights 
Master of Puppets 
Fuel 
Harvester of Sorrow 
Fade to Black 
Ride the Lightning 
Cyanide 
Welcome Home (Sanitarium) 
Sad but True 
Orion 
One 
For Whom the Bell Tolls 
Blackened 
Nothing Else Matters 
Enter Sandman 
Encore:
Creeping Death 
Battery 
Seek & Destroy 


 Hammett & Trujillo mengibar Jalur Gemilang


Tiada kata yang mampu aku tulis untuk gambarkan perasaan aku menonton kehebatan persembahan mereka malam itu. Apa yang aku tunggu sekian lama akhirnya terzahir depan mata. 18 lagu didendang penuh tenaga. Sudah tentu aku (dan 30,000 lagi penonton) mahukan lebih.

Seperti kata Hetfield malam itu: "After 31 years, of course you deserved more".



Hetfield, Ulrich, Hammett & Trujillo


Sebuah persembahan yang EPIK. Terima kasih, Metallica!

Tuesday, August 20, 2013

Aidilfitri 2013

Antara perkara yang aku suka buat masa Hari Raya ialah beraya ke rumah geng-geng. Memang la orang kata itu dah macam kemestian, tapi aku rasa macam dah lama tak betul-betul berkunjung kesana-sini. Seronok gi beraya ni lain feeling dari gi suka-suka masa hari biasa.

Antara rumah rakan-rakan yang sempat dikunjungi Aidilfitri tahun ni;

 Hasina @ Parit Buntar. Terima kasih kerana dapatkan diskaun untuk homestay terhebat dan bawak kami makan mee ketam berasap. 


 Akmal @ Alor Setar.


 Shuko & Pae @ Jitra.


Bad @ Anak Bukit. 


Shira & Ila @ Sri Manjung.



OK la kan?

Wednesday, August 7, 2013

Selepas Sebulan




Hari ini 7 Ogos 2013. Genap sebulan Eskandar Dzulkarnain dilahirkan dan genap sebulan jua aku bergelar seorang ayah. Ada perubahan? Of course!

  • Banyak ucapan tahniah dan kesyukuran yang kami terima selepas kelahiran Eskandar. Dan hampir semua kawan-kawan yang dah ada anak turut ucap "selamat berjaga malam". Awalnya aku sekadar senyum dan faham. Tapi bila dah alami, hahaha horror gak rupanya. Perasaannya lagi liat dari nak bangun sahur. Tapi mengenangkan cahaya mata sendiri, Alhamdulillah semuanya lancar. 
  • Aku perasan berat badan aku turun sikit. Besar kemungkinan pasal tak cukup tidur dan juga sebab bulan Ramadhan. Ada gak beberapa rakan yang tegur, tapi aku layan je la. Bila timbang, sah turun 3 kg. Haha thanks Eskandar :p 
  • Sejak dah jadi ayah, mula juga kenal dengan jenama Fiffy, Medela, Spectra3, PetPet dan ntah hapa hapa lagi jenama barangan baby. Puas jugak la nak buat reserach nak dapatkan barangan yang berbaloi dan berkualiti untuk Eskandar. 
  • Sebulan juga aku tak sempat bercukur. Dah macam rumput karpet bulu kat pipi aku ni hahaha.
  • Sekali tu aku bawa satu family berbuka diluar. Habis separuh kereta dengan barang Eskandar je. Fuhh ada hikmah juga aku eksiden bulan 11 aritu. Kalau kereta lama aku tu memang konfirm takkan muat.
  • Buat satu akaun Facebook khas untuk Eskandar. Disitu aku masukkan gambar-gambar dia sebagai memori membesar. Aku tak mahu banjiri akaun aku dengan gambar bayi. Aku tahu itu sangat annoying pada rakan-rakan yang belum berkahwin & yang belum dapat rezeki. Aku jua salah seorang seperti mereka sebelum dikurniakan rezeki.
  • Esok hari raya Aidilfitri. Baju raya aku recycle je tahun lepas punya. Fokus lebih untuk barang-barang baby. Sapa peduli pun kalau recycle baju kan?
  • Semua plan travel tahun ni aku batalkan. Ada dua tiga destinasi yang dirancang tapi aku tunda hingga Eskandar boleh naik kapal terbang. Tak kemana la aku tahun ni. Kecuali 24 Ogos nanti hehehe...
  • Sejak dah jadi ayah ni aku sangat tersentuh hati bila dengar lagu Mockingbird nyanyian Eminem. Feeling dah lain. Boleh bikin nangis woo...



Apa pun, kehidupan memang sudah mula berubah. Dan perubahan ini insya Allah bakal mematangkan kami dalam segala aspek. 7 tahun kami menunggu, dan akhirnya rezeki tiba jua. Apa yang boleh aku kata, semua orang ada rezekinya. Cuma masa bakal menentukan insya Allah.

Dan di kesempatan ini juga aku nak ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin!