Thursday, May 30, 2013

Roadtrip Pantai Timur - Bhg. 2


Roadtrip bermula selepas checkout dari hotel dan terus ke destinasi seterusnya: Terengganu. Tapi bukan terus ke Kuala Terengganu sebaliknya aku pergi ke satu lagi destinasi yang dah lama aku teringin nak jejak:

Tasik Kenyir.








Memang cantik dan tenang disini. Walaupun jalan nak masuk agak jauh dan menyeramkan (tiada lampu jalan), namun memang berbaloi kalau nak lepak sini 2-3 malam dan relaks. Lagi best kalau anda suka memancing. Aku takde kesabaran nak memancing :p

Aku sampai disitu dalam jam 4.30 petang. Dari jalan besar nak cecah Tasik Kenyir dalam 40 minit drive. Oleh kerana aku tak bercadang nak bermalam situ (harga mahal woi) dan jalan masuk langsung takde lampu, aku bergerak ke Kuala Terengganu dalam jam 6 petang. Insya-Allah aku akan kembali ke Tasik Kenyir lagi. Maybe lepak 1-2 malam.

Bermalam di Pantai Batu Burok, Kuala Terengganu.

Destinasi pertama keesokan hari ialah Taman Tamadun Islam. Teringin nak melawat Masjid Kristal dan replika-replika masjid seluruh dunia di sini.



Masjid Kristal


 Masjid As Sakhra, Palestin


 Masjid Sulemaniye, Turki


 Masjidil Haram, Mekah


Aku tak ingat berapa jumlah keseluruhan replika masjid kat sini, tapi tak larat aku nak amik gambar semua. Mana yang sempat je la. Ada beberapa replika yang turut menyediakan ruang tayangan video dan ruang pameran artifak untuk menambah info.

Tapi sebenarnya yang paling menarik perhatian aku ialah cycle buggy yang aku sewa ni. Mana nak beli eh? Cambest lak :p


Cycle buggy!


3-4 jam juga aku habiskan disini. Tapi rasa macam tak cukup gak pasal masih banyak monumen yang belum aku belek betul-betul. Takpe, boleh je nak datang lain kali.

Waktu pun dah tengahari, kebetulan member sekolah pulak ada kat rumah mertua dia kat Pasir Panjang, so terus je lah kesana. Thanks for lunch bro!


 Kampung style!

Warning: jagan makan melampau bila nak drive jauh di waktu cuaca panas. Mengantuk woi.

Lalu di Pantai Kuala Abang, nampak cambest je tido tei pantai. So stop la kejap tidur dulu.





Next and final pitstop: Cherating. Sekadar nak lelapkan mata dan rehatkan badan sebelum terus kembali ke Kuala Lumpur.









Monday, May 27, 2013

Roadtrip Pantai Timur - Bhg. 1

Alkisah aku tahun ni masih belum travel. Semua salah kerja yang berlambak-lambak. Apa nak buat, mencari sesuap nasi memang la kena kerja ye tak? Jadi bila akhirnya cuti dah dicairkan (sebelum ni dibekukan) aku apply cuti seminggu. Hasrat hati nak ke luar negara, tapi tiket flight last minit mahal. The next best thing - roadtrip!

Memandangkan aku dah lama sangat tak ke pantai timur, aku buat plan ke sana. Takyah nak fikir passport dan tukaran wang asing. Itinerary pun mudah, drive je satu pusingan besar dan singgah ke tempat2 menarik yang aku jumpa. Hotel pun takyah booking. Dengan lafaz Bismillah, bermulalah roadtrip.

KL - Cameron Highland - Gua Musang - Kota Bharu - Tasik Kenyir - Kuala Terengganu - Cherating - Temerloh - KL


Pitstop #1: Cameron Highland


Dari KL terus ke Cameron Highland. Mahu menikmati cuaca sejuk, strawberi coklat dan teh blackcurrant. Seperti yang dijangka, hotel semua kosong dan harga murah. RM50 satu malam yo!

Tiada apa agenda pun disini. Pasar malam Brinchang juga tak bukak. Bukak masa weekend je kot. Melahap steambot panas dikala cuaca bersuhu 22°Celcius dan bermalam disini. 



Pitstop #2: Kota Bharu, Kelantan


Esoknya terus ke pekan Gua Musang, Kelantan. Lunch dan rehat sebelum bertolak ke Kota Bharu.

Kali terakhir aku ke Kelantan ialah 13 tahun lepas. Itu pun pasal ada kursus 3 hari 2 malam yang aku pun dah lupa apa isinya. Jadi roadtrip kali ni aku manfaat sepenuhnya untuk teroka tempat-tempat yang biasa aku dengar tapi tak pernah sampai.

Antara tempat yang aku singgah lawat:

  • Air Terjun Gunung Stong - Tinggi. Pastu kena bayar nak masuk. No thanks.
  • Zon Bebas Cukai Rantau Panjang - Baju2 murah. Sepelaung dari Golok.
  • Wakaf Che Yeh - macam uptown je. Penuh dengan baju Siam dan rokok elektronik.
  • Pasar Siti Khadijah - pasar tani. Macam-macam bau ada sini. Ugh.
  • Pantai Cahaya Bulan - pantai ni langsung takde angin. Maggi ketam sedap.

Tapi alang-alang dah sampai Serambi Mekah, wajib lawat......




 Buddha Berdiri!



Buddha Duduk!



Buddha Baring!


Dan yang paling awesome...

Tyrannosaurus Rex!



Aku pun confuse kenapa ada Dinosaur dalam tokong Buddha tu.

Secara keseluruhan aku puas hati dengan lawatan ke sini. At least dah sampai beberapa tempat baru dan dapat refresh memori aku kat negeri ni.

Bermalam di Kota Bharu dan rehat sebelum ke destinasi seterusnya.

Saturday, May 25, 2013

Review - Fast & Furious 6



  • Faster & more Furious than ever.
  • The Rock returns, with bigger arms.
  • Vin Diesel, still the family man.
  • Tyrese Gibson, still the comic relief.
  • Finally the story comes full circle. Now Fast & Furious: Tokyo Drift actually makes sense.
  • Tanks! Planes! Gravity-defying physics!
  • JASON STATHAM!
  • Now i can't wait for Fast & Furious 7.


Saturday, May 18, 2013

Review - Star Trek Into Darkness




  • Star Trek kembali lagi!
  • Benedict Cumberbatch! (Nama yang sungguh British)
  • Lagi banyak aksi!
  • Klingon! Tapi apahal sekejap sangat
  • Alice Eve = pointless.
  • Scotty penyelamat keadaan.
  • Intergalactic bromance yo
  • KHAAAANNNNNNNNN!!!!
  • Lensflare masih banyak. Gile silau.
  • Ending scene serupa Star Trek II: The Wrath of Khan. Tukar orang je.
  • Layan la, best gak citer ni.