Saturday, March 2, 2013

Review - Cloud Atlas




Secara jujur aku tak pernah membaca novel Cloud Atlas karya David Mitchell, tapi apa yang aku tahu karya tersebut adalah antara novel yang dikatakan mustahil untuk difilemkan berikutan struktur cerita yang kompleks. Tapi itu juga yang diperkatakan mengenai novel Perfume: Story Of A Murderer dan novel Life Of Pi. 

Secara ringkas, filem ini mengisahkan tentang bagaimana sesuatu tindakan pada masa lampau boleh mempengaruhi kejadian pada masa kini dan masa hadapan. Ada ENAM cerita dalam filem ini, semuanya diedit dengan menarik secara berselang-seli. Kalau anda pernah tonton filem Pulp Fiction, lebih kurang macam tu la. Enam cerita dalam filem ini ialah:

  • Tahun 1949. Pelayaran seorang peguam yang menyelamatkan seorang hamba dan akhirnya menyertai pergerakan memansuhkan perhambaan.
  • Tahun 1936. Perjalanan karier seorang komposer muda biseksual yang menghasilkan karya agung beliau sebelum membunuh diri.
  • Tahun 1973. Percubaan seorang wartawan untuk membongkar konspirasi syarikat minyak yang memperalatkan loji nuklear.
  • Tahun 2012. Usaha seorang penerbit buku yang diburu gangster Irish dan akhirnya terperangkap dalam rumah asuhan orang tua.
  • Tahun 2144. Perjuangan seorang klon yang menyedari realiti sebenar dunia dan memulakan revolusi untuk kebebasan.
  • Tahun 2321. Pengembaraan mencari jawapan sebenar kejatuhan peradaban manusia dan koloni manusia di serata angkasa berikutan Bumi yang tidak lagi sesuai didiami.

Apa yang boleh aku katakan, filem ini adalah antara filem terbaik pernah aku tonton. Jika anda mahu sebuah filem yang membuat kita berfikir, sila tonton filem ini.


3 comments:

akusangpenerbit said...

Ia terbaik sebab duduk dekat seat Platinum kan...an...an...an

Abd Hadi said...

seat Platinum mmg terbaik!

papaYA said...

Kena tengok sampai habis baru akan keluar perkataan, "Oooooooooooo"