Saturday, September 8, 2012

Kembara Koh Samui - Bhg 2




Pagi di Samui. Bangun tidur disambut dengan deruan ombak dan semangat jelajah pulau.

Memandangkan kami ada kenderaan sendiri, jadi tak perlu nak ikut sebarang tour. Segalanya boleh dijejaki berdasarkan GPS Garmin. Tempat pertama kami pergi ialah Samui Aquarium & Tiger Zoo. Melihat harga masuk berharga 950 Baht (RM95), kami terus blah. Gile mahal takat nak tengok ikan dan harimau.





Destinasi seterusnya ialah Baan Chang Elephant Trekking. Ini juga merupakan pengalaman pertama kami menaiki gajah. Tak jauh beza dengan menaiki kuda, pergerakan pinggang amat penting :p

Gajah kami bernama Anita, baru berusia 25 tahun. Ditemani penjaga gajah, kami berpusing-pusing dalam hutan di kaki bukit itu. Kami ambil pakej 30 minit saja. Kalau pakej 60 minit gajah akan bawa ke air terjun Na Muang. Tak perlu lah semua tu. Banyak lagi tempat nak pergi.





Seterusnya kami mencari tempat perlawanan kerbau. Yup, sini ada gelanggang lawan kerbau. Malangnya tempat yang dicari sangat confusing, last-last kami give up. 

Hasrat seterusnya nak mencari Mummified Monk, satu tokong dimana ada mayat seorang sami yang dah diawet dan dipamerkan. Entah kenapa, tak jumpa lokasi tokong ni. Give-up lagi.

Terus pula ke Samui Viewpoint. Ada tokong apa tah kat atas ni, dan ada satu Buddha emas tengah mengiring. Bergambar kejap kat sini. Pandangan pulau dan laut dari sini sangat cantik.




Tengahari menjelma. Perut dah lapar.

Kami terus ke pekan Lamai dan mencari restoran halal. Tak susah mencari, di sini ada saja restoran halal. Perhatikan saja simbol bulan sabit dan bintang.

Disini juga berjumpa dengan group motor dari Sungai Petani. Sama-sama buat weekend trip ke Samui. 




Selesai lunch, terus ke Chaweng Beach. Tengok apa ada di sana...

2 comments:

Encik Moshuchi said...

ko naik anak gajah mana aci..tak larat dia wehh hahaha...

Abd Hadi said...

aku tak kira... aku mau naik itu gajah!