Friday, August 31, 2012

Kembara Laos - Bhg 3

Pagi terakhir di Vang Vieng.

Macam semalam, sarapan yang sama: baguette dan telur goreng. Selepas pulangkan motorsikal sewa dan check-out, kami bergerak ke stesen bas untuk kembali ke Vientiane.

Kali ini pilihan kami adalah tepat; amik bas pelancong pulak. Minibus actually. Penuh dengan pelancong Caucasian dan pelancong Korea. Suasana lebih selesa dan lebih laju. Dijadualkan bertolak jam 10.00 pagi. Harga sama seperti bas ekspres rakyat tempatan; 60,000 Kip seorang.

Kami tiba di Vientiane 3 jam setengah kemudian. Baru la efisyen! :p Tapi agak aneh bila kami diturunkan bukan di stesen bas, tapi berdekatan Stadium Chao Anouvong. Tak mengapa la, pasal hotel yang ditempah pun dekat je so kami jalan kaki ke Inter City Boutique Hotel

Aku memilih hotel ni atas beberapa sebab iaitu lokasi 50 meter dari depan sungai Mekong, terdapat restoran halal di sebelah hotel dan Vientiane Night Market juga di hadapan hotel.

Selepas check-in dan berehat sebentar, kami meneruskan agenda meneroka Vientiane. Agenda pertama: pergi pejabat pos untuk beli setem poskad cenderahati :D

Agenda kedua: Pha That Luang. Sebuah tokong emas sebagai simbol nasional negara Laos.

Ada dataran yang agak luas dihadapan Pha That Luang, mengingatkan aku kepada Dataran Tianamen di Beijing. Tapi dataran ini tidak berturap, agak berdebu dan hanya penuh bila festival That Luang diadakan. 

Sempat juga singgah sebentar di Ban Nongbone atau Monumen Revolusi Lao.


Agenda ketiga: Patuxay atau Gerbang Kemenangan Rakyat Laos.

Tersergam megah di tengah-tengah Patuxay Park, asalnya kerajaan Amerika memberi bantuan simen dan kewangan kepada kerajaan Laos untuk membina lapangan terbang baru. Namun Laos memandai buat Patuxay sebagai lambang kemenangan dan kemerdekaan dari Perancis. Agak ironik bila Patuxay dibina berasaskan Arc De Triomphe di Paris. 

Mungkin Laos tak faham maksud ironi :p

Agenda keempat: That Dam atau Black Stupa.


Lagenda Laos menyatakan dalam That Dam ni ada naga berkepala tujuh yang melindungi rakyat Laos dari serangan tentera Siam pada tahun 1827. Kononnya la...

Dari That Dam kami menuju ke Fathima Restaurant yang menghidangkan masakan halal India dan Malaysia. Rasanya inilah satu-satunya restoran hidangan Malaysia di Vientiane. 

Sedap!

Seterusnya kami melawat Namphou Fountain, Masjid Jamia Vientiane dan Tugu Raja Anouvong di Dataran Anouvong, Mekong Riverside.


Di Dataran ini juga ada aerobik beramai-ramai. Agaknya acara harian kot.

Menikmati sunset di Mekong Riverside sebelum ke night market mencari barangan cenderahati dan t-shirt sebagai kenangan. Harga macam biasa, kena tawar-menawar seagresif mungkin :p


Peniaga-peniaga disini tak seagresif peniaga di Vietnam atau Thailand. Mereka akan menawar, kalau kita tak mahu, mereka tidak memaksa. Sangat berbeza dengan peniaga di Vietnam atau Thailand.Habis meneroka Vientiane, kami kembali ke hotel. Rehat dan beradu awal. Esok penerbangan awal pagi kembali ke Kuala Lumpur.

Selamat tinggal Laos. Thanks for the memories :)

5 comments:

marmalade said...

kat taman jaya pun ada senam robik beramai-ramai ok. hahahaha. tapi instructor adalah seorang lelaki yang "lemah lembut".

cacah said...

baru nak cakap yang nama gerbang kemenangan tu ala-ala arc de triumphe yang kat Paris tu... aw...
bestlah!!
thanks for sharing...

Abd Hadi said...

Mala - uhh rasanya senam seni DPA yg dipimpin oleh Jojo lebih memberi semangat hahahaha

Ecah - sharing is caring :)

muhamadakmalwahab said...

total brapa ko abis untuk ticket+transport+loding+food?

Abd Hadi said...

Tiket flight return = RM 180.00
Hotel RM80 X 3 malam = RM 240.00
Transport = RM 80.00
MakanMinum = RM 100.00

belanja lebih kurang camtu la