Thursday, August 30, 2012

Kembara Laos - Bhg 2



Sabaidee! (Hello dalam bahasa Lao)

Pagi di Vang Vieng agak magikal. Penuh dengan kabus, kicauan burung dan bunyi aliran air sungai. Kalau ikut hati memang taknak bangkit dari katil. Keempukan bantal dan selimut sangat la menggoda... tapi kembara mesti diteruskan! :p

Sarapan simple je pagi ni, telur goreng dan sebuku baguette dengan mentega. Sewa motosikal berharga 70,000 Kip untuk 24 jam. Berbekalkan peta lukisan tangan yang boleh diterima akal, kami bertolak ke destinasi pertama. 




Pak Khoum Cave dan Blue Lagoon. Terletak kira-kira 20 minit di sebelah timur dari pekan Vang Vieng, tempat ni tak susah nak dicari, tapi banyak tempat lain yang turut "mendakwa" sebagai Blue Lagoon. Cari saja signboard yang nampak macam rasmi, bukan tulisan tangan :-)





Jalan menuju ke sini ialah jalan tanah merah, melalui kampung-kampung di celah gunung ganang. Terasa macam nak buat video klip balik raya je hehehe.... Tapi pemandangan dan suasana disini memang best. Segar dan menyegarkan!

Blue Lagoon tak sebesar yang disangka. Oleh kerana malam tadi hujan, maka air tak betul-betul biru tapi biru kehijauan. Boleh la tu. Lepak sebentar sini. Gua dikatakan tengah licin akibat hujan, jadi sebagai langkah keselamatan kami tak masuk. Safety first :)





Destinasi seterusnya; Kaeng Nyui Waterfall. Terletak 5 km dari pekan Vang Vieng disebelah barat. 5km memang tak jauh mana, tapi keadaan jalan yang sangat teruk dan berlopak & berlubang membuat perjalanan terasa agak lama. Bila sampai, terus ke air terjun dan melepaskan penat. Sempat tidur sekejap :D




Cara piknik keluarga Laos tak jauh beza dengan keluarga Melayu. Bila piknik pasti akan bawa tikar getah, bekalan makanan & minuman, set BBQ dan tuala secukupnya.


Kat sini juga ada menjual tikus panggang, kelawar panggang dan telur rebus on-a-stick. Selain itu ada juga ikan panggang bersalut tepung dan ntah apa daging yang tak berapa meyakinkan. Berselera? 







Tengahari menjelma, perut pun lapar. So kami kembali ke pekan Vang Vieng dan memilih restoran yang menayang siri Friends. Nampaknya sangat popular disini. Hampir semua restoran menayang Friends. Ada jua yang menayang South Park dan Family Guy.

Selesai lunch, kami mengelilingi pekan Vang Vieng dan kawasan persekitaran. Melihat keindahan alam dan meneroka Sungai Nam Song. Disini jua tempat aktiviti tubing yang amat popular. Meriah dengan bar tepi sungai yang memainkan muzik rancak sepanjang hari.





Untuk dinner, kami kembali ke restoran tadi. Makan sambil layan Friends lagi. Dah lama tak layan Friends boleh sangkut balik hehehe.

Layan punya layan sampai la malam. Rehat saja, esok kami akan kembali ke Vientiane!

No comments: