Wednesday, August 29, 2012

Kembara Laos - Bhg 1




Sabtu 25 Ogos lepas aku dan Abby terbang ke Laos. Selain daripada salah satu negara dalam Misi Asia Tenggara aku, aku juga nak ambil kesempatan cuti Hari Raya untuk relaks dan rawat badan & minda (kononnya).

Penerbangan AirAsia dah ditempah 2 bulan lebih awal beserta penginapan sekali. Delay 10 minit, dan kami pun berlepas ke Vientiane, ibu negara Laos.

Mendarat di Wattay International Airport pada pukul 9.40 pagi waktu Laos. Imigresen mereka amat la perlahan, nasib baik tak terlalu ramai orang. Kemudian kami mendapatkan matawang Kip yang hanya wujud di Laos sahaja. Tidak diterima di negara luar. 10,000 Kip = RM 3.80.

Dari airport kami terus tahan tuk-tuk kat luar dan terus ke Northern Bus Station untuk perjalanan seterusnya. Laos ada tiga stesen bas utama. Satu untuk perkhidmatan bas ke utara, satu untuk wilayah tengah dan satu untuk wilayah selatan. Kenapa la diorang tak centralise je?






Cadangan asal aku adalah untuk melepak di Luang Prabang dan Vientiane memandangkan status Luang Prabang sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO, tapi kena naik bas 10 jam dari Vientiane. Terlalu lama dan keadaan jalan di Laos amatlah daif. Alternatif kepada jalan darat iaitu terbang ke Luang Prabang pula amat mahal, jadi aku tukar destinasi ke Vang Vieng, sebuah destinasi tumpuan backpackers di kawasan pergunungan. 

Menaiki bas ke Vang Vieng ada banyak pilihan memandangkan ianya terletak di antara perjalanan dari Vientiane ke mana-mana wilayah utara. Tiket bas berharga 60,000 Kip (RM22.80). Jadi kami memilih bas yang terawal (jam 11.00 pagi) untuk ke Vang Vieng.

Tapi nampaknya kami salah memilih bas. Patut la tiada pelancong asing dalam bas tu. Bas yang kami naiki ialah bas ekspres untuk rakyat tempatan. Jadi penuh la dengan orang Laos, beserta tong minyak, bungkusan pakaian, dan sekotak ayam hidup!

"Lebuhraya" di Laos adalah jauh lebih daif dari jalan kampung di Malaysia. Jalan yang pecah, retak, berlubang dan hampir separuh adalah jalan tanah merah. Insaf sekejap dan terus bersyukur dengan jalanraya Malaysia. 

Menurut kajian dan pembacaan aku, perjalanan bas dari Vientiane ke Vang Vieng sepatutnya 3 jam setengah. Agaknya itu bas pelancong kot, pasal bas tempatan yang aku naiki ambil masa 5 jam! Penuh dengan perhentian membeli baguette, kencing di tepi semak, beli makanan, isi minyak, dan beli makanan lagi. Bontot kematu dah T_T





Akhirnya sampai jua di Vang Vieng pada pukul 4.00 petang selepas perjalanan bas yang menginsafkan. Dari perhentian kami terus ke guesthouse. Pekan Vang Vieng adalah sangat kecil, boleh jalan kaki je untuk cover seluruh pekan. Check-in di Popular View Guesthouse, dan menikmati makanan di Restoran Nazim, salah satu daripada restoran halal di sini.

Vang Vieng terletak di kawasan pergunungan di antara Vientiane dan Luang Prabang. Cuaca disini agak sejuk terutama di waktu pagi. Tapi petang panas macam kat Malaysia gak. Pemandangan memang sangat cantik. 




Pemandangan dari bilik memang cantik. Memandangkan letih perjalanan masih bersisa, jadi kami berehat di bilik sambil layan pemandangan gunung yang awesome. Malam kami pekena pizza di Riverview Restaurant dan berjalan sekitar pekan Vang Vieng. 

Homemade pizza disini amat enak. Rotinya lembut, tak keras atau liat macam pizza komersial kat Malaysia.



Malam ini tidur awal untuk kembara esok hari!

6 comments:

akusangpenerbit said...

"Bas yang maki naiki ialah bas ekspres untuk rakyat tempatan."-haruslah kena maki..tqs for the lovely trip

cacah said...

perjalanan yang menginsafkan! :) hahaha

marmalade said...

jealous!
i nak kena graduate asean mcm nih! huhu.

Abd Hadi said...

Cis u dah pusing satu dunia okeee..... i lagi jeles!

muhamadakmalwahab said...

alamak tersilap komen kat different comment box la plak...terkomen kat entry ko sebelum ni...wadehek...hahaha...

lehfopingu said...

restoren mkn piza mmg ada simbol halal? bermnt lah plakk psl laos ni