Monday, January 30, 2012

Kembara Cambodia - Day 3




Hari ketiga di Cambodia. Tiba masa untuk meninggalkan Siem Reap.

Kami bangun awal, packing barang dan terus check-out dari hotel pasal bas ke Phnom Penh datang menjemput kami di pintu hotel pukul 8 pagi. Bermula lagi perjalanan kematu bontot selama 6 jam dalam bas. 


Tiba di Phnom Penh pada pukul 2.30 petang dan terus ke Asia Hotel, penginapan kami di Phnom Penh. Hotel ni lebih kurang harga macam hotel Ta Phrom di Siem Reap gak tapi tak se-best Ta Phrom. Tak kisah la, hotel ni aku pilih atas beberapa sebab; lokasi yang strategik, dekat dengan Central Market, harga satu malam kurang dari RM100 dan ada KFC dalam hotel tu. Bab makanan halal dah settle.

Sepanjang petang kami berehat je tengok TV. Penat duduk dalam bas dan penat daki Angkor Wat masih bersisa lagi. Malam je baru keluar, jalan-jalan di riverfront atau juga dikenali sebagai Sisowath Quay. 

Agak happening gak waktu malam disitu. Penuh dengan manusia menikmati pemandangan malam, kumpulan orang dewasa menari poco-poco(?) dan kumpulan remaja menari ala K-Pop(!). 


Dinner malam itu dinikmati di Restaurant Asmak 81, mencuba hidangan ala Khmer. Sedap gak, macam masakan Thai tapi kurang pedas. Makan-makan sambil menggelakkan translation english yang agak WTF.

Rehat awal, esok mahu ke Killing Fields dan Genocide Prison pula.

1 comment:

muhamadakmalwahab said...

kat mana eh restoran yang ko makan tuh...ada makcik reti cakap melayu tak?