Sunday, December 26, 2010

Kawan Lama.

Sesekali aku menerima panggilan telefon / sms / FB msg daripada kengkawan lama yang dah lama tak jumpa. Of course la, memula dulu aku dengan naifnya seronok dapat panggilan camtu. Terus dapat revertigo. Terkenang balik kenangan-kenangan lama.

Hakikatnya tak seindah mana. Buruk ada la. Bila kawan lama ajak berjumpa, dah pasti kita akan akan expect untuk catch-up. Tapi realitinya;



1. Nak paksa masuk MLM.

2. Nak ajak beli insurans.


Sila pergi mampus.

Thursday, December 23, 2010

'Tis The Season To Be Jolly Fa La La La La La


Merry Christmas to all my Christian friends. To others, enjoy the holidays :D

Tuesday, December 21, 2010

Rentak

Ahad lepas aku dijemput menonton persembahan tari muzikal "Rhythm of Tourism". Sebagai seorang pencinta seni persembahan, sudah tentu aku takkan menolak.

Masuk pun percuma.


Ramai juga yang datang menonton, full house jugak la dewan persembahan tu. Start pukul 9 malam dan memang tak mengecewakan. Tarian yang memukau, muzik yang asyik, pyrotechnics yang simple, letupan-letupan mercun raya, lagu Ulek Mayang versi techno dan Mila yang comel.

Persembahan biola vs seruling juga memukau. Tarian dan lagu-lagu diselang seli dengan slideshow / video pelancongan Malaysia.


Tapi yang paling mencuri tumpuan dan menggamatkan suasana sudah tentu persembahan bertenaga dari White Percussion Unit. Memang hebat. Rasa tak puas tengok performance mantap diorang.

Sempat lagi aku rakam video;



Respek!

Monday, December 20, 2010

Dilema

Kerja di pejabat dah agak surut. Dan aku berazam nak habiskan segala kerja yang berbaki selewat-lewatnya pada Jumaat ini atau Isnin depan.

Maknanya aku ada 4 hari nak cuti dan pergi menikmati sambutan tahun baru 2011.

Jadi persoalannya ialah;



KOH PHANGAN atau HO CHI MINH?


UPDATE:

Keputusan dah dibuat. Aku ke Vietnam nampaknya :D



UPDATE 2:

Aku nak holiday, bukan nak travel. So, Thailand lagi hehehehe

Thursday, December 16, 2010

Review - TRON Legacy

TRON Legacy! Hari pertama wahahaha!

Aku lupa bila last aku tengok filem Tron yang pertama tu, jalan cerita pun agak-agak lupa. Ah layankan je la.

Seperti yang aku expect, filem ni ialah definisi terkini eye-orgasm. Cantik dan menakjubkan. Satu perkataan je untuk filem ni: AWESOME.

Discwar scene: awesome.
Lightcycle scene: awesome.
Fightscene: awesome.
soundtrack: awesome.
Olivia Wilde: hot.


Untuk kesan terbaik, sila layan dalam 3D.

Sunday, December 12, 2010

Biru Mata Hitamnya

Seperti biasa, aku terlibat dengan aktiviti kemasyarakatan. Selain dari tugas, dah memang minat aku jugak nak bergaul dengan masyarakat.

Alkisah aku sedang melayan BBM kat BlackBerry aku. Sekonyong-konyong muncul sorang budak tak cukup umur dan dok sebelah aku. Mata dia leka memerhati BlackBerry aku. Penuh kagum dan takjub.

Kemudian dia bersuara;



"Bang, kenapa situ tulis BlackBerry? kan patut BLUEBERRY?"


Aku pandang budak tu. Dia pandang aku balik.

*sigh*

Sunday, December 5, 2010

Krabi


What an awesome trip it was. Good place, great company.

Ke Krabi bersama Akmal, Zen, Hasina, Zetty, Azrin dan Nadia. Memandangkan aku decide nak join trip ni last minit (dan juga pasal bengang cuti trip ke Tianjin kena kansel), aku tak dapat nak fly. Tiket flight last minit mahal oi.

Alternatif: jalan darat.

Jalan darat ke destinasi Thailand aku pernah buat tahun lepas masa ke Koh Phangan. So, aku dah tau dan familiar pun. Tapi kena jaga-jaga sket di Hatyai, kat sana memang port orang Siam nak cekik darah orang Malaysia.

Pilihan aku memang naik bas. Harga tiket bas KL-Hatyai ialah RM45. Kalau drive, tol Damansara-Bukit Kayu Hitam (BKH) je dah RM72. Tak kira petrol lagi tu. Rabak poket aku nanti.

Bas dari KL bertolak pukul 10.30 malam. Bas ke Hatyai memang akan berhenti kat segala macam tempat nak pickup orang Siam. Lambat la sket. Murah punya pasal, redah je la. Sampai BKH dalam pukul 6 pagi. Lepas cop passport, sambung perjalanan ke Hatyai.

Sampai di Hatyai, terus disambut dengan segala macam ulat yang nak kelentong aku. Sorry la, ingat aku ni noob ke. Aku terus ke kaunter travel tour dan amik van direct ke Krabi. Harga: 250 Baht / RM25. Tempoh perjalanan Hatyai-Krabi ialah 4 jam. Stop jap kat pekan Trang. Pekan ni tempat transit ke Koh Lanta. Next trip maybe? hehehehe.....

Sampai di Krabi atau lebih spesifik, Ao Nang, tempat guesthouse kitorang. Ascot Krabi.



Ingatkan aku dah salah hotel, ntah camana bole miss diorang check in hehehe. Nasib baik jumpa gak.

Check in pastu terus lunch. Dan terus ke pantai buat aktiviti wajib.

Camwhoring :p

As usual, gi jalan-jalan / window shopping / camwhoring lagi.

Dan fish massage. Aku tak pernah try, so bila lagi kan. 150 baht jer, murah dari kat KL. So dengan yakin dan excitednya aku dan geng-geng lain buat.

Best woi! Tapi nampaknya ramai yang geli :D

Malam tu semua bincang pasal aktiviti esok. Memandangkan aku dah pergi Phi Phi Island Hopping masa kat Phuket dulu, aku ingat nak gi tour gajah je. Lagipun bajet aku untuk trip ni sangat tight. Tapi kawan-kawan menunjukkan semangat kekitaan yang jitu dan terus menubuhkan tabung "Phi Phi Untuk Hadi".


Thanks guys :D

Island hopping ke 6 pulau. Siap ada orang mabuk laut hahahaha... tapi lain yang mabuk, lain yang muntah :p

Phi Phi Don, Phi Phi Le, Maya Bay, Bamboo Island dan tah apa nama lagi tah. Akmal siap tayang six pack lagi dengan harapan nampak macam Daniel Craig :p

Dan berkenalan dengan sorang solo traveler dari US. Gila jugak rupanya dia. Dan sempoi.

Habis island hopping, gi massage lak. Foot massage for the boys, massage + mani pedi for the girls. Yang mengurut aku namanya Meaw. Nasib baik dia tak mengiau, kalau tak mesti aku syak dia tu kucing jadian.

Pastu dinner di Aeshah Restaurant. Berkenalan dengan Alena. Dah la manis, sedap lak tu. Punya la sedap (dan manis) sampai esoknya breakfast kat situ gak. Oh Alena....


Sama-sama manis :p

Hari terakhir, sempat breakfast dan window shopping jap sebelum naik tuk-tuk rushing untuk van ke Hatyai dan bas ke KL.

Secara peribadi, Krabi tak jauh beza dengan Bali. Ada pantai, penuh dengan orang puteh, lebih kepada percutian relaks dan aman. Phuket jauh lebih happening kalau mahukan hiburan malam. Tapi selain tempat, percutian kemana pun akan jadi hebat bila bersama geng-geng yang sama hebat. Thanks for the awesome memories....


Awesome friends.

Selamat tinggal Krabi. Ada rezeki pasti aku kesana lagi.

Monday, November 22, 2010

Malu Bertanya Sesat Jalan

Itu dulu.

Sekarang aku tanya je Garmin nih. Konfirm tak sesat!

RM699 kat Low Yat Plaza. Orait la tu kan, dah malas aku nak selak buku Klang Valley Map tuh. Teknologi memudahkan!

Oh ya, selain peta Malaysia dan Singapore, aku download gak peta Brunei, Thailand, Laos, Cambodia & Vietnam! Pasni bawak skuter di negara orang pasti lebih menyedapkan.

Dan destinasi pertama bersama En. Garmin: KRABI.

Oh yeah.

Sunday, November 21, 2010

Review ala Snippet

Aku tersangat la sibuk bulan ni. Kena paksa buat 9 program masyarakat. Sampaikan plan aku nak ke Beijing dengan Akmal, Hasina dll tu terpaksa kansel pasal cuti kena tarik T_T

Beberapa movie yang aku tengok, tapi malas nak buat review. So aku buat review secara snippet je la ek. Tak pun korang gi tengok sendiri je la.

1. Harry Potter & The Deathly Hallows Part 1.
Best. Better dari Order Of The Phoenix tapi still takleh lawan Prisoner of Azkaban.

2. Takers
Filem heist yang tak berapa kosentret kat heist. Tak mengecewakan, tapi tak la explosive macam The Italian Job.

3. Estet
Yang pengarah emo nak mampus pasal tak menang Pengarah Terbaik. Aku gi la tengok aritu. Kesimpulan; filem macam sampah. Sumpah aku takkan tengok lagi mana-mana filem pengarah emo tu lagi.

4. RED
Awesome as expected. Ada Bruce Willis n Morgan Freeman. Karl Urban nampak sangat macho dalam filem nih.

BONUS:

2 Alam
Ada sesapa gi tengok ke? Aku langsung tak hingin. Apatah lagi bila dah digelar sebagai Filem Laknat 2010. Dan aku bukan pengamal produk kempis perut. Aku juga agak rimas bila ada rambut di dahi.

Sunday, November 14, 2010

Guys Day Out

Setelah bekerja dan jadi gila semalam, aku, Fariq dan Lokman melepak di KLCC arini. Alang-alang ada GoMobile Expo kat sana, apa lagi kan.

Orang memang ramai, tapi tak la ramai sampai tahap Matta Fair. Kalo gi Matta Fair hari Ahad, boleh vertigo / muntah darah kalau takde stamina.

Oooohh banyaknya gadget!

Phone museum! ATUR Mobile! handset pertama aku pun ada! BlackBerry oldskool! iPhone pun dah masuk muzium?



Tablet disana-sini.

Apple iPad! Samsung Galaxy Tab!

CSL Spice pun ada!

Err.. no thanks. Aku menunggu PlayBook.



Broadband!

Aku tether BlackBerry. Tak perlu modem.

Garmin GPS!

Ah itu nanti dulu la. Keperluan belum mendesak.



Kad kredit!

Siap ada genie mata menggoda lagi.

Baru la semangat orang nak apply.

Tapi takyah la, aku baru je tutup satu kad. Lagi satu just for emergency.



Letih berjalan pekena Starbucks.

Kena jaga-jaga la kalau gi gadgets fair camni. Boleh rabak poket aku.

Thursday, November 11, 2010

Godaan

Kau sangat seksi.

Kau sangat cantik.

Kau sangat slim.

Kau sangat memukau.

Kau sangat menggoda.


Oh Torch!

Wednesday, November 3, 2010

Amanah

Setiap Sultan ada Bendahara.

Setiap Menteri ada Timbalan.

Setiap SUB ada PSU.

Setiap Pengantin ada pengapit.

Jadi pengapit lagi.

Walaupun tugas ni mudah, tapi tak boleh nak ambil mudah.

Dressing, attitude, integrity(!)

Pelengkap kepada sang raja sehari.

Its truly an honor.

Tahniah lagi sekali, Ara & Ajun :D



*Gambar dicilok dari FB.

Tuesday, November 2, 2010

Jalan-Jalan Kebajikan (Sambil Meratah KFC)

Antara acara kebajikan tahunan yang aku akan join ialah KFC Fight The Hunger Walkathon. Tahun lepas aku join, dibuat di Padang Merbok KL. Tahun ni buat kat Putrajaya lak.

Kalau marathon atau sebarang aktiviti yang melibatkan larian, aku memang tak into sangat. Masa DPA pun aku jalan kaki je hahahahaha. Kalau mendaki, aku memang champion. Eh, dah lama aku tak mendaki rupanya.

Jadi untuk menjalankan kerja kebajikan sambil meratah KFC free, aku join la acara tahun ni.

Ramai beb, 6000 orang!


Bukan pertandingan, bukan cabaran. Sekadar memberi sokongan pada cause yang dibuat. Tahun lepas Tan Sri KFC yang rasmi, tapi tahun ni siap Menteri Wilayah.

Gimik tahun ni pun tak berapa best, guna lori kontena. Tahun lepas guna helikopter! Bajet kurang kot. Kita kan kena berjimat cermat :p

Tapi sayang, tahun ni punya event macam kelam-kabut, tak macam tahun lepas yang tersusun dan jelas pergerakan acara. Salah sapa, aku tak tau.

Pistol ditembak, aku pun start berjalan.

Dan berjalan beriringan memang syok :D



Siap ada couple pakai rollerblade dan budak-budak bawak basikal!

Cheaters.

Tak jauh mana pun berjalan, 3.5km je. Yang penting pengalaman.

Tapi menikmati KFC lepas berjalan mmg sangat champion!


Next year join lagi!

Saturday, October 23, 2010

Jalan-Jalan Hujung Minggu

"Wei, bosan la weekend ni."

"Jom gi mana-mana."

"Jom!"


"Eh, aku tak pernah gi Danok. Apa best sana?"

"Haa... kau sampai sana nanti tau la"

"Aku beli selipar je la ek. Selipar keyboard tu!"

"WTF. Jauh-jauh drive kau nak beli selipar je?"


"Dah beli selipar? Jom tolong aku cari jap"

"Kau nak cari apa?"

"Jap lagi kau nampak la"

"Ok......"


"Hah tengok sana"

"Yang tu ke?"

"Yup. Nampak dah?"

"Astaghfirullah...."



Jauh perjalanan, luas pandangan.

Kat Danok memang luas pandangan.

Ooohh murahnya kentang, kacang dan ikan bilis!


"Dah, jom balik."

Tuesday, October 19, 2010

Bro Atau Dude?

1. Biasa la kan. Zaman dan umur sekarang macam agak geli kalo seorang lelaki nak panggil lelaki lain 'abang' melainkan perbezaan umur yang sangat ketara. Bayangkan kalau aku panggil Idham sebagai 'abang deham'. Mesti ramai yang muntah darah.

2. Secara peribadi aku tak kisah dan tak peduli sangat pun. Kalau aku dipanggil bro, aku akan return the favor dengan bro jugak. Sama kes macam dude. Just go with flow.

3. Bro ni biasanya lebih memaparkan sifat persaudaraan dan bonding yang lebih kuat, walaupun kadang-kadang bunyi macam hipster lak. Kekadang nampak cool, kekadang nampak poyo. Dan kekadang nampak cam douchebag.

4. Dude pulak selalunya stoner yang guna. Duuuuuudddddeee..... panggil orang sambil high lepas pekena weed. Lebih kasual dan tak formal. Lepak sambil chill kat kafe tepi jalan sambil berasap dan mengushar orang lalu-lalang.

5. Oleh kerana sebutan huruf R aku tak berapa champion, maka aku memilih dude.

6. Duuuuuuuuuuuddddddeeeeee.....................

Monday, October 18, 2010

Dengki? Gunakan Agama!

1. Ada sekelompok manusia. Semua punya PHD yang sangat tebal.

2. Mereka melihat rakan-rakan mereka.

3. Rasa dengki membuak-buak melihat seorang memiliki kehidupan yang happy go lucky. Apatah lagi selalu travel keluar negara. Enjoying life and travel.

4. Sekelompok manusia ini tak boleh tahan. Mereka dengki, irihati, sakit hati. Kehidupan mereka sangat dull, bosan, macam sampah. Mereka mesti hentam orang lain.

5. Tapi apa cara? Mereka tak pernah buat apa-apa untuk senang kan kehidupan orang lain. Yang mereka tahu, orang lain tak boleh lebih baik dari mereka. Mereka harus menyerang!

6. Oh ya! Gunakan unsur agama! Buat yang lain rasa bersalah. hanya ini cara untuk naikkan jati diri mereka!

7. Dan serangan bermula. Kenapa tak pergi Mekah? Kenapa tak hantar mak bapak pergi haji? Kenapa itu? Kenapa ini? Kenapa kau mesti lebih dari aku? Kenapa??????

8. Mereka kini puas.

Tuesday, October 12, 2010

Oh Reactionist, Kau Datang Lagi

Bas eksiden lagi. Orang mati lagi. Rasanya korang semua dah tau pun. Dan pastinya ramai dah kena tag dalam gambar-gambar dan video eksiden.

Dan bila kejadian macam ni jadi, kita semua dah boleh agak apa akan berlaku. Setiap kali jadi sesuatu, benda yang sama akan berulang. Pastinya akan ada;

1. Shock & Trauma
Semua terkejut. Semua terperanjat. Semua Tak menduga. Semua Terpaku.

2. Sedih & Kasihan
Semua sedih. Nyawa yang tak berdosa melayang sekelip mata. Cedera parah tanpa diminta. Yang mati akan didoa, yang kritikal akan dijaga.

3. Drama Tuduh Menuduh
Semua mencari punca, semua mencari angkara. Persoalan perlu dijawab, amarah perlu diserap.
Yang pertama menjadi tuduhan sudah pasti pemandu. adakah dia cuai? Adakah dia lalai? Adakah lesen masih hidup? Adakah dalam mahkamah dia pernah disebut?
Sudah pasti kerajaan turut diheret. Mengapa peraturan tidak dikuatkuasa? Mana pergi tanggungjawab menjaga rakyat? Apakah agensi-agensi sudah leka?
Semua pihak mula panas. Jari dituding, mulut membalas.
"Bukan salah aku. Salah dia!"

4. Sejuk
Bila masa melangkah jauh, semua memusing kepala. Banyak lagi yang perlu difikir, banyak lagi yang perlu dizahir.

5. Lupa
Kemalangan? Bila?


Repeat as needed.

Tuesday, October 5, 2010

Teater Tun Mahathir

Malam tadi aku berkesempatan menonton Teater Tun Mahathir yang berlangsung di Istana Budaya. Tiket free, layan je la. Lagipun aku tak pernah menonton di Istana Budaya, nak tahu juga suasananya.

Pengalaman menonton teater aku tak banyak mana. Lepas aktif dalam teater di U dulu, dah makin kurang melibatkan diri. Sekadar menonton di MATIC entah berapa tahun sudah. Itu pun persembahan pelajar-pelajar tahun akhir ASWARA.

Apa yang boleh aku katakan mengenai teater Tun Mahathir?

"I've seen better"
  • Adegan banyak meleret-leret.
  • Dance choreography yang hampir sama.
  • Set / prop yang langsung tak tertutup masa keluar masuk pentas.
  • Krew production yang muncul keluar masuk.
  • Audio yang tenggelam timbul.
  • Jalan cerita yang slow.
  • Kostum / props yang recycle utk beberapa babak sama.
Pun begitu, ada dua babak yang bagi aku sangat berkesan. Babak dimana permainan drama antara Tun M dan 3 bekas timbalannya dan babak dimana Tun M mengumumkan persaraannya. Bagi aku adalah lebih baik jika 2 babak ini yang diberi perhatian lebih.

Production-wise, memang tak setanding dengan Phuket FantaSea. Jauh sekali bezanya.

Aku tertido half-way. Sampai camtu sekali.

Sunday, October 3, 2010

Selamat Pengantin Baru Ara & Ajun

3 Oktober 2010

Dewan Perdana Felda, Jalan Semarak.

Wedding Ara & Ajun.

Walalalalala ACTION!


Macam mini-reunion plak.

Masing-masing bawak bini / laki / tunang / anak / badan.



WALALALALA ACTION!

Puaka senyum sick.

Max yang hmmmpphh aaaahhhhh.

Kumar takut bini.

Fariq memendam hati.

Khairul & Alia yang merancang.


Mala yang ceria.

Jojo yang hot.

Yasir yang pervert.

Abang Lan yang gilo.

Hasina yang sunburn.

Ila yang expecting.

Shira yang flirty.

Ainil yang tersengih.

Ba'ayah yang ketawa.

Aina yang grrrrrr.

Selamat Pengantin Baru!

Moga kekal ke anak cucu :D

Tuesday, September 28, 2010

Thursday, September 23, 2010

Good Guys Go To Heaven, Bad Guys Go To Patong

But i disagree. You see, im a good guy, and i still go to Patong.

In Syawal.

Why not eh? We all celebrate Eid Mubarak differently.

Some people spend on new clothes, furnitures, cookies etc, i spend on travel.


Phuket was amazing.

Much much better than Bali.

Every day is a weekend.

Every night is Saturday night.


Patong beach was beautiful.

Blue water, white sands and friendly people.

The goods sold was damn cheap.

But of course la, have to haggle to get the best price. Just like home.


Phuket FantaSea was absolutely breathtaking.

Some call it Phuket Disneyland, and i couldn't agree more.

5-star performances with pyrotechnics, trapeze artistes, lasers and much more!

Also, elephants, goats, doves and chickens!

But no cameras are allowed inside the performance theater though.


Phi Phi islands.

Heaven on earth.

My God, the blue waters are so clear.

There's also a "James Bond Island". Just as beautiful.


Oh Phuket, i WILL return!

Sunday, September 19, 2010

Selamat Pengantin Baru Shukor & Faizah

Alhamdulillah, setelah sekian lama, Shukor & Pae selamat diijabkabulkan dan dah sah jadi laki bini. Dah halal, so pandai-pandai korang la lepas ni ek :p

Seperti biasa, sebagai meraikan kegembiraan sahabat, road trip ke utara bersama Frankie.


Memecut Vios 150km/j di waktu Ops Sikap tengah on. Gila ke hapa. Tapi dengar Tiesto masa speeding memang sangat layan. Next time ingatkan aku bawak CD David Guetta / Armin Van Buuren lak.


Fariq, kau sorang je jejaka single yang masih tinggal. Rileks je bro. Jangan termakan kata-kata Shuko tu. Dulu dia pun sama cam kau gak hahahaha....


Pae. Tersengih lebar di hari persandingan. Dengan gaya rambut yang mengonfiuskan aku yang naif pasal rambut :p

Dari jauh ingatkan dia pakai songkok.

Setahun yang lepas, 5 orang yang sama berbuka puasa di Pavilion KL. Setahun kemudian, reunited di wedding lak.

Kalau ada sumur di ladang....


Mastura yang excited dan sempat mintak tips kat Pae. Takpe, kami faham. You're next!

Rosli a.k.a leLabu, yang sangat macho parking Ninja kat laluan masuk.

Anis & Razaly yang ceria luar biasa. Teringat zaman High 5 dulu :D


Selamat Pengantin Baru Shukor & Faizah. Moga bahagia ke anak cucu.

Tuesday, September 14, 2010

Kunjung Mengunjung Amalan Mulia

Aidilfitri 2010.

Macam biasa, mengunjungi dan dikunjungi.

Tapi tak expect lak Pris datang ke Melaka.

Datang bersama buah hati dan kawan.


Seronok di tengok kawasan rumah aku macam dusun.

Nak rambutan, jambu air, langsat, durian?

Takyah beli, semua petik sendiri.

Tapi dah nama Hari Raya, kena la makan ketupat, rendang dan kuih raya.


Farah yang sengal. Dan happening.

Menceria suasana.

Menggamat jenaka.

Tersenyum penuh makna.


Salam Aidilfitri. Tahun depan datang lagi!

Review - Piranha


Piranha! walaowei its been a while since i saw any movie with piranhas. Cant even remember the last time.

As expected, lots of blood, lots of gore, lots of dismembered limbs. Which i EXTREMELY find enjoyable and fun! yeah im that kinda guy.

What i didnt expect was, it was actually a good movie with comedy bits and some gratuitous boobs. A fun movie just to enjoy without thinking too much.

Yes, its promoted in 3D, but i watched the 2D version. Why?

Because it was shot in 2D and converted to 3D! I've learned my mistake with the horrible Clash Of The Titans and i will only see a movie in 3D if its shot with actual 3D camera.

But honestly, go watch this movie. Good times guaranteed :D