Saturday, December 26, 2009

Review - Sherlock Holmes

PLOT:

Mengisahkan Sherlock Holmes dan Dr John Watson bekerjasama dalam membongkar kegiatan jenayah sebuah kumpulan misteri iaitu Temple of the Four Orders yang diketuai oleh Lord Blackwood yang digembar-gemburkan sebagai hidup kembali setelah dihukum gantung. Lord Blackwood dikatakan menggunakan elemen magis dan kononnya memiliki kuasa ghaib untuk membunuh mangsanya demi mencapai cita-citanya.

REVIEW:

Best. Tapi macam lama sangat. 2 jam 8 minit sebenarnya tak lama mana. Mungkin pasal aksi dan jalan cerita macam agak repetitive.

Aksi yang mantap ala 300, dialog penuh sarkastik, teori pergerakan yang bijak, dan misteri yang menarik.

Watak Professor Moriarty, archenemy Sherlock juga muncul dalam kegelapan dan mempunyai perancangan. Aku rasa mesti ada sekuel pasni.

Dan filem ni sangat British. Apa maknanya? Sila tengok sendiri.

FUN FACT:

Drama bersiri House mengambil inspirasi dari hubungan dysfunctional Holmes dan Watson. Holmes dijadikan House, dan Watson dijadikan Wilson.

6 comments:

marmalade said...

tapi macam ada something off lah pasal movie nih. maybe it's the storyline? i dunno.

Al Hadi said...

repetitive scenes. different action, but still same idea. kinda predictable after the first time.

kitty_k8 said...

overall it was great I enjoyed it very much and got the DVD too!

Al Hadi said...

DVD already? Jack Sparrow version eh? :p

kitty_k8 said...

yeah,... well i'm NOT exactly the owner.. ekekke...

Al Hadi said...

ahahahaha.... kantoi :p