Wednesday, October 14, 2009

Review - Surrogates

PLOT:

Filem ni mengisahkan tentang robot-robot berupa manusia yang dicipta untuk membantu orang cacat fizikal dengan menggunakan robot kawalan minda untuk menggantikan mereka dalam kehidupan seharian. Lama-kelamaan, program yang dikenali sebagai Surrogates ini turut digunakan oleh hampir semua orang dalam kehidupan mereka. Majoriti mereka yang sudah tua dan berpenyakit menggunakan Surrogate masing-masing. Konflik muncul apabila 2 Surrogate dimusnahkan dan sekaligus membunuh individu asal.

REVIEW:

Filem ini antara filem sains fiksyen yang aku suka. Ia mempersoalkan tentang tahap kemanusiaan dan kebergantungan manusia moden terhadap objek buatan dan palsu.

Sejauh mana kita akan bergantung kepada mesin. Sejauh mana i akan mengubah cara hidup kita secara sosial dan perhubungan antara manusia. Sejauh mana ia akan mempengaruhi obsesi manusia terhadap rupa dan keremajaan.

Special effect dan aksi memang best. Jalan cerita agak lambat pada 20 minit pertama. Plot twist di akhir cerita juga sangat membantu.

Sila tonton kalo berminat.

2 comments:

muhamadakmalwahab said...

nampak cam menarik...it kinda remind me of I,ROBOT...A.I... and also terminator...maybe gonna be in the list aku nak pi tengok...

Al Hadi said...

filem sci-fi yg bagus mmg akan timbulkan persoalan yang hampir sama:

"what is human?"

filem ni bagus pasal membuat kita berfikir. bukan sekadar eye-candy