Friday, June 26, 2009

Review - Transformers: Revenge Of The Fallen

PLOT:

Selepas menewaskan pihak Decepticon 2 tahun lepas, kini pihak Autobots telah membuat perikatan dengan manusia untuk memburu saki-baki Decepticon yang masih ada. Dalam pada masa yang sama, Megatron telah dihidupkan semula dan bertekad untuk membawa lebih banyak Decepticon ke Bumi dalam usaha untuk mengembalikan kuasa The Fallen dan mencari mesin Sun Harvester bagi mendapatkan Energon. Sementara itu, Sam dan Mikaela meneruskan hidup masing-masing sebelum dipanggil semula oleh Optimus Prime.

REVIEW:

AKU KECEWA.

Serius, filem ni bagi aku tak sebagus mana. Over-rated dan over-hyped.

Tidak aku nafikan aksi robot, aksi pergaduhan, letupan memang sangat dahsyat dan mengagumkan. Tapi setakat itu je.

Jalan cerita sangat hancur, kelam-kabut dan sangat predictable.

Robot paling annoying pastinya Skids dan Mudflap, dua watak baru yang dijadikan comic-relief yang sangat menyakitkan hati. Robot bercakap stail hip-hop? Gigi emas? WTF?

Ada sebanyak 46 robot kesemuanya. Tapi mana pergi yang lain? Setakat tunjuk muka pastu hilang, baik tak payah muncul langsung. Mana Arcee? Mana Sideswipe? Balik-balik Bumblebee. Come on la.....

Watak Agen Simmons, Leo, mak bapak Sam patut dibunuh. End of story.

Megan Fox? Inilah watak yang paling tak guna sebenarnya. Kerja dia dalam filem ni cuma tunjuk lurah dada, lari slow-mo sambil buah dada berayun, menangis, emo, menangis dan merayu cinta. Lepas tu menangis lagi.

Paling aku tak puas hati bila 2 watak yang aku tunggu-tunggu iaitu Demolisher dan Devastator hanya muncul tak sampai 5 minit. Demolisher mati ditembak dengan Optimus Prime dan Devastator mati kena tembak kat atas piramid.

WHAT. THE. FUCK?????


Satu-satunya robot yang aku suka dalam filem ni cuma Soundwave, perisik Decepticon yang hijack satelit dan beri arahan dari angkasa. Dia sangat creepy dan psiko.....

Aku kecewa dengan filem ni.

Thursday, June 25, 2009

Memperkenalkan Toy Terbaru Aku

Canon Powershot G10.

Beli semalam kat Gadgets Fair, Glenmarie Shah Alam.

Tuesday, June 16, 2009

Sidang Rasta Bhg. 1

Selepas bersidang di Bangsar tempohari, MKN bersidang lagi di Rasta TTDI pulak. Kali ni sidang turut menjemput wakil dari Kementerian Kewangan dan Kementerian Pelancongan sebagai ahli bersekutu.

Wakil dari Kementerian Kewangan terpaksa menarik diri lebih awal akibat kekurangan tidur dan keletihan ekstreme. Takpe la, dunia MKN memang berbeza :P

Sidang dimeriahkan lagi dengan acara shisha perisa applemint bertapis buah nanas. Berkepul - kepul asap menambah suhu bumi dan memeritkan tekak ShukO. Aksi naga, efek ais kering, dan macam - macam lagi.

Dan blackout.

Candlelight dinner la pastu hehehehe. Suasana syahdu menyelubungi malam indah nan sunyi. Dan wajah ShukO mula menyinar dalam gelap. Macam sticker glow-in-the-dark.

Malam ini juga kali pertama jumpa cik Pae yang agak sengal dan happening. Aku dapat bayangkan sesi karokss yang bakal menjelma. Tahniah ShukO :)

Banyak gak amik gambar malam tu, aksi berasap shisha terutamanya. Nanti aku akan upload di entri seterusnya.

Wajah angau Shuko yg amat obvious.

P/S: Entri ini ditulis tergesa-gesa. Ayat sangat tak bole blah.

Monday, June 15, 2009

Emas Itu Mengkhayalkan

Omaigod!

Air liur meleleh lagi!

Nintendo Wii kaler emas!



Aku mahu!

Thursday, June 11, 2009

Sidang Bangsar

Malam tadi MKN bersidang lagi. Kali ni dihadiri oleh wakil dari Selangor, Kedah dan bahagian mencandat sotong. Wakil dari Kedah datang bercuti di samping membawa perkhabaran gembira (!).

Persidangan di Bangsar tersebut telah menghasilkan beberapa resolusi:

1. Encik Shukor bukan lagi seorang yang innocent.
Tahniah kepada beliau! Sesungguhnya aku memang bangga dengan keupayaan beliau untuk bangkit kembali setelah tewas tempohari. Beliau bagaikan phoenix yang bangkit dari abu.

2. Encik Fariq masih terus berjuang.
Jangan risau, ada rezeki tak kemana. Kini kau dah ada idola iaitu En. Shukor. Kau juga tetap ada mentor dan penasihat kalau stuck dalam perjuangan.

3. Aku kekal sebagai puppet-master.
Aku suka apa yang aku buat skang. Memberi kekuatan dan semangat untuk perjuangan kawan-kawan yang masih bertempur. Aku gembira tengok sorang dah lepas. Lagi sorang masih perlu bimbingan.

4. Geng MKN memang bersifat asabiyah.
Ini memang tak boleh disangkal.


Sidang MKN beraksi lagak boyband

Oh ya, weekend ni menjanjikan sesuatu yang positif.

Tuesday, June 9, 2009

Menekel Kawan

Pertemuan dengan seorang kawan lama tempohari membuahkan beberapa hasil yang menakjubkan. Alkisahnya dia dan wife dia dulu bermula sebagai kawan biasa. Dan wife dia dulu memang dah ada boifren pun. Entah camana, kini diorang dah pun berumahtangga dan bahagia hidup bersama sambil gelak tawa mengenang kisah semasa mereka masih "kawan biasa".

Aku tertarik dengar cara dia menekel wife dia dulu. Dari kawan kepada isteri.


1. BERTANYA
Perkara yang paling utama tetapi paling susah orang nak buat selalu ialah BERTANYA…. Mulakan dengan sebuah pertanyaan yang seperti meminta pendapat, tanya dia, “Apa pendapat you tentang seorang kawan yang mahu jadi lebih dari kawan?” So dari sini, kita tahu jawapan dan pendirian dia terhadap perkara itu. Tanya lagi tentang dia suka atau tidak, pendapat dia tentang apa-apa saja tentang bercinta dengan teman karib ni…Tanya sehingga kita puas hati. Kalau dia tak OK, tak mengapa. At least kita dah tau. Kalau dia OK, baru la boleh ke step seterusnya...

2. KOMUNIKASI
Next step…kedua-dua mesti berkomunikasi dengan cara banyak mendengar. Apabila memulakan percintaan dari sahabat yang sudah lama kita kenal, pastinya segala tabiat buruk dan baik dan yang kita tak suka sudahpun kita tahu…So, mungkin keadaan agak kurang selesa. Boleh jadi juga ini adalah berita baik. Kita tak perlu nak mengorek apa-apa maklumat lagi kerana semua kita dah tahu. Jadi, anda berdua seharusnya sama-sama berbincang untuk mencari keselesaan.

3. MULA SEMULA
Satu perkara yang amat penting, yang anda mungkin tidak expect bakal terjadi. Mungkin anda sudah berkawan 10 hari, 10 minggu or even 10 tahun…dan anda dah kenal sangat kawan anda ini…Bercinta dengan berkawan adalah teramat lain! Walau dah sekian lama mengenali sebagai kawan, the minute anda bercinta…segala-galanya akan bermula semula! Mula mengenali pasangan anda semula dan kali ini sebagai seorang kekasih. Yang mana, its a bonus for you kerana dah tahu banyak his/her SHIT! Hahaaha…

4. TRIAL
Jangan gelojoh. Ini sangat penting. Pelan yang baik adalah perjanjian, kira macam cuba bercinta dulu dalam seminggu atau sebulan. Tempoh percubaan ini untuk lihat serasi atau tidak. Kalau dah 2-3 bulan semua OK, carry on. Insya Allah akan berakhir di jinjang pelamin. Kalau tak OK, atau rasa sangat pelik, tamatkan saja secara baik. At least macam ni takde sapa akan frust menonggeng dan kecewa hiris tangan sendiri.



Sekian entri berunsur nasihat ni.

Review - Night At The Museum: Battle Of The Smithsonians

PLOT:

Sequel dari filem terdahulu. Mengisahkan pak guard malam (Larry Daley) kat muzium yang kini dah berenti kerja dan menubuhkan syarikatnya sendiri. Tetapi bila suatu hari muzium tempat dia bekerja dulu tengah buat renovation dan memindahkan hampir semua patung-patung untuk digantikan dengan hologram interaktif, dia terpaksa memastikan yang tablet ajaib yang menghidupkan semua patung-patung itu tidak turut dipindahkan ke Institut Smithsonian, muzium terbesar di dunia. Dan apabila tablet itu menghidupkan semua patung-patung disana, dia terpaksa membantu rakan-rakannya yang diancam oleh patung-patung lain.

REVIEW:

Not bad.

Aku tak berapa gemar dengan Ben Stiller. Pertama sekali pasal dia pernah menghina Malaysia dalam filem Zoolander. Padan muka filem tu kena haram. Dan kedua, dia sangat over.

Lawak-lawak dalam filem ni tak berapa banyak beza dengan filem pertama. Ada yang lawak, banyak yang biasa, dan ada yang dragging dan memualkan.

Tengok DVD pun takpe. Tak rugi.

Monday, June 8, 2009

Hitam Itu Menawan

Omaigod!

Air liur meleleh!

Nintendo Wii kaler hitam!


Bila nak sampai Malaysia?

Saturday, June 6, 2009

Sabtu Yang Penuh Gelak Tawa

Tajuk: Road Trip ke Seremban

Tujuan: Menghadiri majlis kahwin Abang Lan.

Ahli: Aku, Frankie, Mas, Idham Puaka, Ainur Womaniser


Babak 1:

Puaka: Wei, sori la aritu ko ajak kuar aku tak dapat join. Tengah sengkek gila ni.

Ainur: Baru dapat gaji dah habis? Apa ko beli?

Puaka: Langsir.

Semua: WTF? HAHAHAHAHAHAHHA!!!!


Babak 2:

Aku: Corner tajam kat depan. Jaga-jaga orang belakang!

Mas: Jangan la hadi...

(corner diambil dengan kemahiran drift amatur)

Frankie: Ahhh ahhhh.. geli....

Mas: Fariq dah tak tahan!!!!..........

Semua: HAHAHAHAHAHAHAHHA!!!!!


Babak 3:


Aku: Corner tajam lagi yahooo!!

Mas: Hadi......jangan la. Kesian kat fariq

Aku: Tadi arah kanan, skang kiri pulak. Turn Ainur!

(corner diambil dengan kemahiran drift amatur)

Mas: Eeewwww.... Tangan Ainur dalam seluar!

Semua: HAHAHAHAHHAHAHA!!!!! Bagi dia tisu!!


Babak 4:

Aku: Mas, try la shisha ni. Sedap tau, hisap dalam-dalam, lepas slow-slow.

Mas: Aku tak pandai la hadi...

Aku: Cuba dulu.

(Mas mencapai batang paip shisha lalu melakukan aksi kerja-tiup)

Semua lelaki: Wow..... (sambil membayang aksi kerja-tiup)


Anyway, tahniah Abang Lan!

Wednesday, June 3, 2009

Aku Dan Facebook

Sekarang boleh kata semua orang ada Facebook. Dulu sikit punya gila heboh pasal MySpace ngan Friendster. Semua ada page masing-masing, penuh dengan lagu, xideo, wallpaper ntah apa-apa, forum, buletin, spam dan sampah, last-last semua pakat dok kat Facebook. Termasuk la aku.

Dulu aku ingat Facebook ni macam Friendster je, takde apa menarik, sekadar post 2-3 keping gambar masa aku masih kurus, tulis sikit-sikit dan jenguk page orang lain. Rupanya berbeza, banyak features baru yang masa tu nampak gila best.

Tapi lepas sekian lama pakai Facebook ni, aku perasan ada jugak rupanya yang annoying.

1. Application/Cause
Apa kejadahnya dengan application yang maha mengarut dan ajakan masuk Cause yang tah-apa-apa? Omaigod, aku tak hingin la nak join Flower Power/Mafia Wars/Zombie Attack/Alien Fuckshit apa tah tu. Dan jugak macam la kalo aku join Cause "Lets Stop Violence Against Women" semua pompuan akan tiba-tiba berhenti kena aniaya. wtf?

2. Kawan Lama
Kawan lama yang dah bertahun tak jumpa, tetiba add dalam Facebook. Aku accept, pastu dia diam, langsung tak bertegur langsung tak buat apa. Apa kejadahnya? Apa hal nak add aku? Ni bukan pertandingan siapa paling banyak kawan online oke....

3. Thread Message
Yang ini aku memang menyampah. Apa guna email/sms/telefon kalau bukak thread dan hantar mass message kat 100 orang. Pastu ramai-ramai reply, membuang masa aku nak delete jawapan tak relevan diorang dalam inbox aku. Diorang ni tak pernah dengar istilah spam kot?

4. Ntah-sapa-ntah
Ramai betul nak add aku jadi kawan. Kononnya. Aku langsung tak kenal diorang dan tak pernah jumpa pun sebelum ni. Aku ingatkan nak berkenalan. Pastu bila dah add, senyap. Serupa macam point #2. Kan bagus kalau Facebook adakan kategori Kawan Baik, Kawan Biasa, Ntah-Sapa-Ntah.

5. Status
Sharing Is Caring. Tapi caring apakejadahnya kalau asyik emo tak tentu pasal, berlagak, dan mengaku hebat. Ramai rupanya yang narcisstic kat FB ni. Contoh status; "alangkah susahnya hidup, makan tak kenyang, bos tak hensem, breast kakak lagi besar..."

6. Event
Sila invite aku kalau event tu ialah Konsert Butterfingers Unplugged, Wet T-Shirt Competition, NRG Live in Hard Rock Cafe, Pussycat Dolls feat. Kim Kardashian atau yang seumpama dengannya. Tolong jangan invite aku ke "Majlis Apresiasi Novel Ahadiat Akashah" atau "Perhimpunan Pengumpul Setem Semenyih". Aku muntah.

7. Profile Pic
Tolonglah letak gambar sendiri. Kena pulak kalau diorang jenis nerd, anti-sosial yang tak reti bergaul dengan orang ramai. Cuma reti nak tegur orang dalam dunia online je. Tetiba nak bersuara, padahal tak sapa kenal dia. Walaupun muka diorang macam unta ataupun tapak kasut, sekurang-kurangnya muka tu la yang orang kenal. Dan sila jangan guna gambar artis atau orang kenamaan. Poyo.

Aku Tak Mahu Makan Kambing Lagi

Babi punya babi!

Monday, June 1, 2009

Jejari Mulus Menggoncang Sesuatu Yang Keras

Di satu malam Jumaat, kelihatan sepasang kekasih sedang bercanda di tepi semak. Mereka nampak sangat mesra, sesekali usik-mengusik dan bertamparan manja. Wajah sang wanita, Mel amat ceria. Dia asyik melihat sekeliling, seperti tidak mahu orang lain melihat perbuatan mereka. Wajah sang lelaki, Frankie kelihatan amat mengharapkan sesuatu. Seolah-olah dia dahagakan sesuatu....

Frankie: Sayang, bukak la.

Mel: Nak bukak sekarang ke...? Abang ni tak sabar la....

Frankie: Sekarang la. Abang dah tak tahan ni.

Mel: Abang, jangan la goncang-goncang. Nanti terpancut...

Frankie: Takpe la, kan best....

Mel: Nanti melekit la abang....

Frankie: Sikit je, sayang goncangkan boleh?

Mel: Untuk abang, semua boleh buatkan.....

Frankie: Thanks sayang..... dapat jugak abang minum Coca-Cola ni..

Selepas itu, Frankie tidak lagi dahaga.