Sunday, March 15, 2009

Aku Di Perhentian

Yeah.. aku baru balik dari Pulau Perhentian Kecil. Tak lama pun, 3 hari 2 malam jer. Memandangkan aku sebelum ni belum pernah sampai ke sana, rasa seronok tu memang ada la. Lain sket kalo nak pergi tempat-tempat yang kita pernah pergi kan?

Aku bersama Rayhan, Cebom dan Nizam bertolak pukul 12 tengahmalam. Bajet memang perfect sampai sana pukul 7 pagi. Nak ke Perhentian takde feri, mesti naik speedboat. Aku plak memang suka naik speedboat, macam kat Langkawi dulu.

Hari pertama takde apa sangat la. Chalet semua hampir penuh, yang dah overdue pun extend stay masing-masing. Last-last dapat gak chalet Lemon Grass kat Long Beach. Murah jer, RM30 semalam. Mandi laut, tidur bawah pokok, mandi, tidur, makan.


Makan kat Panorama Cafe ada movie. Memang tiap-tiap malam pasang movie tepat pukul 8 malam. Masa tu plak diorang pasang filem Zohan. Syok la layan makan sambil ketawa. Nasib baik tak tersembur.


Lepas makan, lepak tepi pantai, ada mini-bar dan fireshow. Layan fireshow sambil berborak sampai tengah malam. Badan letih lagi pasal driving, so malam tu tidur awal la. Dalam pukul 1 pagi kot.


Hari kedua, snorkeling! Air laut kat sini memang terbaik. Sampai tengah laut pun masih nampak dasar dan ikan-ikan serta terumbu karang. Patut la sini banyak orang diving. Ikan paling cantik sini dah tentunya clownfish atau nama glamernya, Nemo. Snorkeling, turtle sighting, coral, dan last sekali turtle beach. Dalam group trip aku ada sepasang couple French. Diorang selamba jer gi hujung pantai dan terus buat ibadat malam jumaat kat situ gak. Free show, tengok jer la kan.. :D

Malam tu takde apa sangat. Lepak mini-bar lagi sambil main kad game Cho Tai Ti sampai kul 3. Esoknya dah gerak balik ke KL.

Overall cost = RM300. Memang berbaloi. Perhentian ni tak macam Langkawi yang banyak aktiviti dan banyak tempat nak lawat. Kalau sekadar nak lepak tepi pantai dan tak buat apa-apa, Perhentian memang sangat sesuai.

Penat tapi puas!

No comments: