Wednesday, December 30, 2009

Selamat Tinggal 2009

Hari ini 30hb Dis 2009.

Ini adalah entri terakhir aku pada tahun ni.

Selamat tinggal 2009, tahun yang banyak kenangan manis dan pahit.

2010, Aku menyambut kau di Koh Phangan, Thailand.


*via Blackberry Bold

Monday, December 28, 2009

Suatu Ahad Di Bukit Bintang





Keluar hujung minggu dengan Frankie dan Nani.

Makan tengahari di restoran Nasi Ayam Hainan (sedap!).

Nani beli Nokia baru sebagai second phone (comel!).

Fariq survey PS3 dan Xbox 360 (nice!).

Aku beli Speedlite (Jojo jgn jeles ek?).

Dan Sg Wang Plaza sungguh jem gilababi (babi!).

Saturday, December 26, 2009

Review - Sherlock Holmes

PLOT:

Mengisahkan Sherlock Holmes dan Dr John Watson bekerjasama dalam membongkar kegiatan jenayah sebuah kumpulan misteri iaitu Temple of the Four Orders yang diketuai oleh Lord Blackwood yang digembar-gemburkan sebagai hidup kembali setelah dihukum gantung. Lord Blackwood dikatakan menggunakan elemen magis dan kononnya memiliki kuasa ghaib untuk membunuh mangsanya demi mencapai cita-citanya.

REVIEW:

Best. Tapi macam lama sangat. 2 jam 8 minit sebenarnya tak lama mana. Mungkin pasal aksi dan jalan cerita macam agak repetitive.

Aksi yang mantap ala 300, dialog penuh sarkastik, teori pergerakan yang bijak, dan misteri yang menarik.

Watak Professor Moriarty, archenemy Sherlock juga muncul dalam kegelapan dan mempunyai perancangan. Aku rasa mesti ada sekuel pasni.

Dan filem ni sangat British. Apa maknanya? Sila tengok sendiri.

FUN FACT:

Drama bersiri House mengambil inspirasi dari hubungan dysfunctional Holmes dan Watson. Holmes dijadikan House, dan Watson dijadikan Wilson.

Tuesday, December 22, 2009

Seorang Lelaki Dan Sekuntum Bunga

1. Lelaki itu menaruh harapan. Dia mahu sekuntum bunga yang cantik. Dan dia tahu ada sekuntum bunga lain di dalam pasu yang sama. Dan bunga itu seolah memanggilnya. Tapi lelaki itu enggan. Dia hanya mahu bunga yang pertama. Bunga itu yang menarik perhatiannya. Bunga itu yang memikat hatinya. Bunga itu yang membuatnya mimpi basah.

2. Lelaki itu naked nekad. Datanglah berapa banyak bunga lain. Mungkin lebih wangi, lebih putih, lebih berseri, lebih segar atau lebih gebu. Hanya bunga itu sahaja yang bakal dipetik, dicium, dijaga rapi, dihargai, dan besar kemungkinan disetubuhi.

3. Namun pelbagai dugaan menimpa. Lelaki itu terfikir. Wajarkah dia terus mengejar bunga yang satu? Wajarkah dia terus memendam rasa? Wajarkah dia menghentikan hidupnya hanya untuk sesuatu yang belum pasti? Wajarkah dia kekal gersang selama-lamanya?

4. Arakian muncul sekuntum bunga lain. Dalam gembira lelaki itu menerima kehadirannya. Bunga ini membuatnya tersenyum. Bunga ini membuatnya teruja. Bunga ini membuatnya terpesona. Bunga ini membuatnya terkesima. Bunga ini membuatnya terpancut.

5. Di suatu malam tatkala hujan gerimis menghiasi langit, sebuah perjanjian termetrai. Dalam peradaban tiga pusingan batu dengan suria, sebuah janji telah terpaksi. Selafaz kata yang akan dikota. Sebaris ayat yang akan tersurat. Sang lelaki sudah ada bunganya.

(Tiada kena mengena dengan gambar diatas)

Review - Zombieland

PLOT:

Mengisahkan dunia yang dilanda wabak aneh dan menyebabkan hampir kesemua manusia bertukar menjadi zombie. Columbus yang terselamat kerana mengikut beberapa set peraturan yang diciptanya sendiri bertemu dengan Tallahassee yang bersifat gila dan hardcore. Bersama 2 aweks, mereka membunuh ratusan zombie sementara mencari tempat selamat.

REVIEW:

Best giler!!!

Filem ni berkonsep zom-com, atau zombie comedy. Bukannya serius macam Dawn of The Dead atau 28 Days Later. Sangat kelakar dan seram pada masa yang sama.

Aksi slow-mo dikejar zombie, badut berdarah di dalam jamban, dan aksi selamba membunuh zombie dengan piano adalah sangat priceless!

Dan bagi aku, filem ni adalah filem zombie kedua terbaik selepas Shaun Of The Dead.

Sila tengok untuk bergelak ketawa.

Review - Avatar 3D

PLOT:

Kisah di tahun 2154 mengenai seorang askar cacat bernama Jack Sully yang menyertai program Avatar di planet Pandora untuk bercampur dengan makhluk asal planet itu, Na'vi dan merisik keadaan persekitaran untuk tujuan pelombongan logam khas. Menerusi Avatar, Jack berjaya menyertai puak Na'vi dan hidup bersama sehinggalah manusia mengambil keputusan untuk memusnahkan kawasan tersebut dan melombong terus logam daripada kawasan suci puak Na'vi.

REVIEW:

Mengagumkan!

Tak sia-sia menunggu karya terbaru James Cameron setelah Titanic pada 1997. Memang sangat berbaloi apatah lagi dalam 3D!

Visual yang amat cantik, pergerakan yang lancar, lagu yang meruntun emosi!

Jalan cerita simple, tiada twist atau kejutan.

Sangat-sangat berbaloi. Dalam 3D.

Sunday, December 13, 2009

Bebelan Rawak

1. Kadang-kadang kita tak dapat apa yang kita nak. Hari tu aku haus setelah berjalan kaki di Bukit Bintang sambil survey Speedlite untuk Canon G10 aku. Aku pun pergi ke 7E nak beli Nescafe kegemaran aku. Dan ini yang aku dapat;

Lampu padam, pintu terkunci. Siapa kata 7E buka 24 jam?

2. Melepak bersama Shuko, Pae dan Frankie di Kg Baru sambil menikmati shisha percuma di selang seli dengan persembahan porno kucing. Shuko dan Pae tersenyum mesra sambil memberi komen bernas mereka. Frankie pula amat tekun merenung persembahan porno tersebut.

Ah! Ah! Meow! Dalam lagi! Meow!

Life is good~

Wednesday, December 9, 2009

Review - Ninja Assassin

PLOT:

Mengisahkan tentang Raizo, seorang ninja yang meninggalkan suku Ozunu dan kini diburu oleh Europol serta konspirasi yang memerangkapnya. Mendapat bantuan dari agen Europol, Raizo terpaksa berhadapan kembali dengan ancaman suku lamanya akibat dendam yang tak sudah.

REVIEW:

AWESOME!

Serius, best giler filem ni. Aksi hampir non-stop dari awal hingga akhir. Adegan permulaan saja sudah menyajikan aksi lontaran shuriken laksana hujan, permainan pedang tangkas serta anggota badan yang terputus dan darah yang memercik!

Aksi pertarungan ninja dalam gudang, ditengah jalanraya dan dalam kegelapan bilik amat hebat.

Lakonan pertama "Hai, nama saya Rain" juga tidak menghampakan walaupun agak kayu.

Sila tengok. 2 jam memang tak terasa.

Monday, December 7, 2009

New Moon






Pretty much self-explanatory, no?

Thursday, December 3, 2009

Lenggok Sang Model







Model-model kurus berjalan laksana itik patah pinggang.

Pakaian-pakaian pelik, cantik dan aneh.

Dan aku bergelak ketawa dengan photographer lain.

Tuesday, December 1, 2009

Mesin Perang

OMG!

War Machine!

War Machine!

War Machine!

Tuesday, November 24, 2009

Melayu Itu

Melayu itu,

bangsa yang tak pernah angkat tangan bila kita beri laluan.

Melayu itu,

bangsa yang tak memandang langsung bila kita tahankan pintu lif.

Melayu itu,

bangsa yang malu bertutur bahasa sendiri.

Melayu itu,

bangsa yang memakai kopiah dan membeli nombor ekor.

Melayu itu,

bangsa yang mahu kaya segera tapi tak mahu bekerja.

Melayu itu,

mendabik dada konon juara tapi menikam saudara sebangsa.

Melayu itu,

mengaku bersopan santun tapi memaki laksana babi.

Melayu itu,

Bangsa Aku.


Sekadar tindakbalas terhadap entri ini.

Suatu Senja Di Bangsar

Tarikh:
24 Nov 2009
Masa:
7.00 malam
Tempat:
Old Town Kopitiam, Bangsar South
Ahli:
Fariq the Pervert
Yasir the Porn Director
Mas the Actress
Hadi the Shy Guy


Aku sangat pemalu sampai tak mahu bergambar.
Nanti aku blushing tau.
Percayalah...

Monday, November 23, 2009

Review - Jennifer's Body

PLOT:

Kisah seorang gadis bernama Jennifer yang dirasuk syaitan dan mula membunuh pelajar lelaki di sekolahnya. Kawan baiknya, Needy mula mengesyaki sesuatu apabila semakin ramai yang mati dan mula membongkar rahsia sebenar disebalik pembunuhan kejam yang berlaku.

REVIEW:

Not bad.

Tidak mengecewakan aku, malah cerita ni boleh layan gak walaupun 30 minit pertama agak perlahan. Filem ni straight-to-the -point, dengan sedikit flashback.

Special effect juga menarik dan tak nampak macam kartun. Sebenarnya tak banyak sangat pun special efffect, jalan cerita filem ni dah cukup ok untuk layan.

Tarikan utama filem ni pastilah Megan Fox yg hot. Dan dalam filem ni dia bukan sekadar hot, tapi juga flirty, bitchy dan slutty! Dan juga ada girl-on-girl action! Pervert seperti Fariq pasti akan suka.

Anyway, toksah buang masa tengok filem ni kat wayang. Habis kena cantas dengan FINAS.

Terima kasih lanun.

Review - 2012

PLOT:

Seorang saintis India menemui kesan-kesan pemanasan bumi di tahap ekstreme pada tahun 2009 dan pemimpin dunia mula bersiap-sedia untuk menghadapi bencana besar dalam senyap-senyap. Pada tahun 2012, pergerakan plat bumi mula terjadi dan menyebabkan tsunami gergasi, gempa bumi, dan pelbagai lagi yang menjurus kepada kemusnahan bumi. Turut dimuatkan ialah kisah seorang penulis gagal dan keluarga beliau.

REVIEW:

Sekali lagi pengarah Roland Emmerich memusnahkan bumi. Kali ini menggunakan mitos tahun 2012 sebagai plot utama dan diselang-selikan dengan kisah keluarga dan mesej keamanan yang tak bermakna.

Serius, tak sapa peduli pun kalau orang mati dalam filem ni. Nak tengok kemusnahan alam je. Sikit-sebanyak filem ni mcm Transformers 2. Tontonlah untuk special effect, bukan jalan cerita.

Tapi cerita ni OK la. Tak sebodoh Transformers 2.

Sunday, November 15, 2009

Kisah 2 Manusia Dan Seorang Third Wheel





Sidang Blogger hanya bertiga.

Tanpa Frankie dan Pa'e yang dipaksa bekerja dihujung minggu.

Nasi kandar Mahbub, kopi Chawan, CD Michael Buble dan pencarian kasut.

Dan kini Shuko dikenali sebagai Shakur.

Wednesday, November 11, 2009

Ingin Jadi Model?

ANTM adalah sebuah rancangan yang aku tak pernah tengok. Not my cup of tea. Tapi aku tertarik dengan janji Tyra Banks nak melahirkan seorang "top model". Kononnya. Dan yang mengajar dan yang melantik diri sendiri sebagai mentor mereka adalah Tyra Banks sendiri.


Dah berapa season aku tak tau. 13 season ke? Mana top model yang dijanjikan? Sekor pun tak menjadi.

Yang aku nampak, cuma Tyra Banks yang berperangai narcissist tak habis-habis memuji diri sendiri dan mahu semua orang jadi macam diri dia. Dalam studio dan rumah dimana ANTM dijalankan, penuh dengan gambar-gambar Tyra berposing dalam segala pose yang pernah difikirkan.


Menurut Tyra, faktor paling penting untuk menjadi top model bukannya rupa, kemahiran bahasa, rambut panjang mana, ketinggian ataupun tahap kekayaan. Itu hanya mitos dan kepercayaan sesat yang selalu mengelirukan.

Faktor paling penting untuk menjadi top model ialah bakat dan keyakinan diri.

Lihatlah bakat Tyra yang besar dan keyakinan diri yang mantap.

Dan setiap minggu, akan ada juri-juri pretentious yang kononnya mahir dalam menentukan tahap kemodelan sesorang. Selalunya juri-juri ini ialah gay atau photographer tak laku atau photographer gay yang tak laku. Dan pastinya segala yang dihasilkan akan dikutuk dan dianggap sampah kalo nak dibandingkan dengan sebarang gambar Tyra Banks.

Indahnya realiti TV.......

Tuesday, November 10, 2009

Aku Malas

Aku dah malas nak menulis.

Mungkin aku akan senyap je untuk beberapa lama.

Selepas ni, blog ini akan bertukar menjadi blog porno.

Ada sebarang sokongan atau bantahan?


Sunday, November 8, 2009

Catatan Beijing Bhg. 3

Beberapa tempat yang aku lawati semasa di Beijing untuk melengkapkan perjalanan disana. Sebenarnya ada lagi tempat yang aku nak lawati, tapi apakan daya kekangan masa menghalang. Harap-harap bolehlah aku lawat satu hari nanti.

1. Tiananmen Square
Ini tempat pertama yang aku kunjungi. Bukan saja kerana ia dekat dengan hotel penginapan aku, juga kerana tarikan istimewa disini. Ia merupakan kawasan lapang buatan manusia terbesar di dunia dimana pelbagai peristiwa bersejarah berlaku disini. Yang paling popular tentu sekali demonstrasi pro-demokrasi yang berakhir dengan tembakan dan rempuhan kereta kebal tentera. Maklumat lanjut sila baca di sini.


2. Forbidden City
Tempat persemayam maharaja China purba yang menjadi larangan kepada rakyat biasa. Dikhabarkan sesiapa yang menceroboh akan dibunuh on-the-spot. Sejak tumbangnya maharaja China, tempat ini dijadikan muzium dan boleh dilawati dan diterokai. Dan tempat ini sangat besar. Mungkin sehari penuh baru boleh betul-betul teroka setiap pelusuk kota larangan ini. Perlukan 2 botol air mineral dan stamina yang mencukupi. Setiap dewan diraja masih lagi ditutup tapi pintunya terbuka untuk pelawat melihat sendiri dewan persemayam dan kediaman maharaja, menteri, pegawai dan 2000 gundik.


3. National Grand Theater / "The Egg"
Bangunan berbentuk futuristik ini dibina sempena Sukan Olimpik Beijing 2008. Ini ialah pusat kebudayaan, teater, persembahan dll. Kira macam diorang punya Istana Budaya lah. Bangunan yang gila besar ini dikelilingi air. Untuk memasukinya, kena melalui laluan bawah tanah yang tak kurang hebatnya. Rekabentuk yang sangat unik ini juga membuatnya menonjol di kalangan bangunan lain di Beijing.


4. Stadium Olimpik / "Sarang Burung"
Ini juga merupakan salah satu tarikan utama Beijing yang dibina khas untuk Olimpik. Rekabentuk yang sangat gah dan unik, bersesuaian dengan amalan rakyat China yang mengamalkan sup sarang burung untuk tujuan kesihatan. Aku ke sana semasa siang dan malam. Dan pemandangan waktu malam jauh lebih menarik dan cantik.


5. Pusat Akuatik Nasional / "WaterCube"
Lokasinya bersebelahan dengan stadium Olimpik. Tentu sekali pemandangannya juga lebih memukau di waktu malam. Sayang sekali ketika aku pergi, ia hanya menyinar warna biru. Ketika Olimpik berlangsung, ia menyinar warna biru, merah, kuning dll.


6. Tembok Besar China

Tentu sekali aku berkunjung ke salah satu Benda Ajaib dunia ini. Terletak di atas gunung, terpaksa menaiki kereta kabel untuk ke pintu masuknya. Benar-benar menakjubkan, dan dipenuhi dengan pelancong. Orang asyik tanya, jalan habis tak? Untuk pengetahuan korang, dari hujung ke hujung ialah sepanjang 8851.8 km! Masa yang perlu diambil kalau nak berjalan ialah 2 tahun! Gila.


Apa yang aku perhatikan, 90% daripada pelancong yang memenuhi tempat-tempat ini ialah penduduk tempatan. Mungkin kerana ramai yang belum sampai, atau mungkin mereka suka melancong dalam negara sendiri.

Dalam list aku, ada 2 tempat lagi yang tak sempat aku lawati. Terracota Warriors dan Bangunan CCTV yang melawan graviti. Lain kali kot.

Wednesday, November 4, 2009

Catatan Beijing Bhg. 2

Mencari makanan di Beijing tidak sesukar mana. Beijing dipenuhi ribuan Cina Muslim yang susah nak dikenalpasti kecuali jika mereka memakai kopiah atau tudung. Masjid juga banyak disini, tapi kena tengok betul-betul. Polisi kerajaan mereka tidak membenarkan bangunan dibina mengikut senibina negara luar. Jadi semua masjid disini mengikut senibina tradisional Cina. Sekali pandang macam tokong. Cuma ada bulan sabit kecil tanda itu sebuah masjid.

Menu di restoran Muslim hampir sama, tapi ada juga yang menyediakan juadah ekstra untuk menarik pelanggan. Dapat juga aku merasa itik Peking yang popular di Beijing. Selain itu, steambot, cendawan garing, sate kambing gurun, dan bunga teratai juga menjadi sajian. Rasanya?

LAZAT!

Nasib baiklah tekak aku tidak cerewet bab makan. Lagipun pada aku, bila keluar negara, inilah masanya nak rasa makanan asli diorang. Asyik makan benda yang sama bosan jugak kan.

Budaya mereka tak makan nasi banyak, lebih kepada meratah lauk. semangkuk kecil nasi akan dimakan bersama 5-6 jenis lauk yang pelbagai rupa dan rasa. Seeloknya dimakan ketika perut kosong dan lapar gila. Gerenti habis!

Pendek kata, di Beijing tiada masalah nak makan. Nak cari restoran Muslim juga tak susah. Kesemuanya akan menggunakan papan tanda hijau dan mempamerkan tulisan jawi di pintu masuk kedai. Cuma kalau lokasi tak strategik, kena berjalan sikit la.