Tuesday, December 16, 2008

League of Extraordinary Gentlemen VS Liga Pendekar

Ada sapa-sapa ingat lagi tak filem ni? The League of Extraordinary Gentlemen (Liga Manusia Luar Biasa?) atau pendeknya LXG adalah salah satu filem yang seronok ditonton. Walaupun jalan ceritanya agak cheesy dan predictable, tapi aku sukakan konsep penggabungan watak-watak popular pop culture barat dalam satu cereka. Filem ini mengisahkan tentang satu kumpulan pesuruh keadilan penentang kejahatan yang terdiri daripada;

1. Allan Quatermain

Pengembara British yang terkenal dari novel King Solomon's Mines karya Sir H Rider Haggard.

2. Rodney Skinner (Invisible Man)

Dari novel Invisible Man karya H.G. Wells.

3. Captain Nemo

Kapten laut berbangsa India dari novel 20 Thousand Leagues Under The Sea karya Jules Verne.

4. Tom Sawyer

Watak utama dari novel Tom Sawyer karya Mark Twain.

5. Mina Harker (Pontianak)

Salah satu mangsa pontianak dari novel Dracula karya Bram Stoker.

6. Dr Jeckyl/Mr Hyde

Terkenal dengan dua personaliti dari novel The Strange Case of Dr Jeckyll And Mr Hyde karya Robert Louis Stevenson.

7. Dorian Gray

Seorang immortal (hidup selamanya) dari novel The Picture of Dorian Gray karya Oscar Wilde.

Dan sudah pasti ada versi Melayu. Dan kali ini bukan filem atau drama, tetapi komik! Filem LXG juga adalah berdasarkan komik juga. Jadi adakah versi Melayu juga akan ada filemnya?

Satu kemungkinan yang amat menarik.

Dan inilah LXG versi Melayu yang diberi nama....









LIGA PENDEKAR!


Konsepnya sama macam LXG iaitu sekumpulan watak-watak popular bersatu menentang kejahatan. Liga Pendekar dianggotai oleh;

1. Hang Tuah

Pahlawan Melaka yang amat terkenal dengan konsep kesetiaan.

2. Malim Deman

Anak Raja Malim Dewa yang mencintai Puteri Santan Bertapis. (rujuk sini)

3. Badang

Pemakan muntah yang gagah perkasa.

4. Sang Kelembai

Menukar sesiapa yang menegurnya kepada batu.

5. Awang Kenit

Bertubuh kecil dan mudah menyusup.

6. Sang Kebayan

Penjaga Gunung Ledang. Tapi sepatutnya nenek kebayan kan? Tapi pelik pulak kalau takde awek, jadi terpaksa dimudakan.

7. Si Tanggang

Anak durhaka yang disumpah jadi batu.

8. Orang Minyak

Perogol bersiri bersenjatakan minyak.




Pelik pulak rasanya bila anak derhaka dan perogol bersiri turut dijadikan wira. Tapi syabas kepada pelukis komik Liga Pendekar, saudara Azhar Abdullah kerana usaha dan wawasan beliau!

Secara jujur, aku sukakan idea penggabungan ini. Ia memberi satu nafas baru dalam penceritaan semula kisah-kisah yang dah lama established dalam budaya kita. Macam kata orang bidang pengiklanan, penjenamaan semula.

Jika anda berminat, sila dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran.
.

No comments: