Wednesday, December 31, 2008

Azam Tahun Baru

Tahun baru tiba lagi. Malam ini akan penuh dengan pelbagai acara pesta lagu-lagu, pesta arak dan pelbagai macam acara lain yang menjanjikan wanita-wanita seksi, muzik bingit, pertunjukan bunga api berwarna-warni dan aku memenuhkan ruang memori kamera digital.

Setiap kali tiba bulan Disember, kita semua akan dengar atau ditanya satu soalan yang amat lah cliche dan tak dijemu diulang setiap tahun iaitu;


Apa azam tahun baru?


Pada aku, azam tahun baru adalah sesuatu yang lapuk. Pernah ke korang benar-benar berusaha memikirkan apa tujuan hidup dan perancangan untuk setahun akan datang? Aku lebih suka berfikir bukan untuk setahun, tapi lebih dari itu. Perancangan masa depan pada aku bukan sekadar setahun dua, mungkin menjangkau 20-30 tahun.

Kalau korang perasan, azam tahun baru sekadar ikut-ikutan dan dah menjadi trend. Memang budaya Melayu suka mengikut dan meniru. Kalau tak percaya cuba saja baca nukilan ini. Azam tahun baru sekadar sebutan di bibir yang tak pernah langsung melekat di hati. Atau bahasa mudahnya ialah NATO (No Action, Talk Only).

Kita mudah merasa malu jika tiada apa yang majoriti kumpulan kita ada. Kita malu jadi manusia yang ketinggalan benda-benda yang kita tak ada. Walaupun benda tu langsung tak penting pada kita. Dan mengapa mesti kita menunggu permulaan tahun baru untuk memperbaiki diri? Perbuatan yang baik tidak perlu menunggu tarikh 1 Januari untuk terjadi kan?

Kerana itu sehingga kini aku hanya pernah membuat satu sahaja azam tahun baru; iaitu aku berazam tidak akan membuat azam tahun baru. Dan aku berjaya laksanakan tanpa gagal sejak berbelas tahun lampau.

Tahniah kepada aku. (Sila tepuk tangan)

Azam-azam tahun baru yang selalu aku dengar pula biasanya sama macam filem Melayu. Cliche. Azam yang sama, niat yang sama dan hasil yang sama. Selalunya gagal.

Antara azam-azam tahun baru yang paling popular ialah;



1. Berhenti Merokok.

Aku yakin, hampir semua perokok pernah ada azam ini. Terfikir dengan duit yang susut dan keperluan atau kemahuan lain yang lebih memerlukan. Dalam fikiran dah mula mengira-ngira duit rokok yang berjaya dijimatkan untuk membeli sport rim baru, memiliki telefon bimbit berharga RM 3000 yang lengkap dengan pelbagai aplikasi yang takkan pernah digunakan atau percutian ke pantai idaman untuk menikmati pantai bersih dan mengusha wanita berbikini. Selalunya azam ini akan gagal sejam selepas ia dibuat.

2. Turunkan Berat Badan.

Setahu aku semua wanita akan buat azam ini walaupun badan dah nipis macam awek Popeye. Lelaki pun ramai yang akan buat azam ini dengan impian untuk memakai baju sendat berlogo Polo di dada kiri serta keyakinan untuk memikat gadis idaman. Ada sebilangan yang tak peduli saiz perut kerana tahu poket yang tebal akan menjamin gadis-gadis seksi berpaut di kiri kanan. Azam ini selalunya gagal selepas penat berparti malam tahun baru dan bangun lapar pada tenghari esoknya lalu menuju ke restoran mamak dan memesan nasi kandar 2 pinggan.

3. Kahwin.

Lelaki mungkin memasang azam ini selepas tak tahan di bebel oleh awek/tunang mereka yang takut akan menopause pada usia 25 tahun. Wanita pula memasang azam ini untuk membuktikan kepada kawan-kawan sekolah/universiti/ofis mereka bahawa mereka sudah laku dan berjaya mencapai status isteri. Mungkin juga untuk bersaing dengan kawan-kawan yang sudah berkahwin dan mencabar kawan-kawan yang belum ada teman lelaki pun. Azam ini kadang-kadang berjaya, dan ada juga yang gagal disebabkan faktor duit, curang dan lain-lain.

4. Habiskan Hutang.

Yang dah bekerja, mahu melangsaikan hutang PTPTN, hutang kereta, hutang rumah, hutang kawan-kawan, hutang kutu dan hutang personal loan. Yang masih belajar mahu langsaikan hutang belanja kawan-kawan, hutang beli komputer, hutang duit minyak motor kawan dan hutang buku teks. Berjaya atau tidak azam ini bergantung kepada keadaan kewangan masing-masing.

5. Bertaubat.

Azam nak berhenti minum arak. Nak berhenti seks bebas. Nak berhenti jadi rempit. Nak berhenti langgan pelacur. Nak berhenti tengok video porno. Nak mahirkan baca Quran. Nak jadi ahli masjid. Nak jadi seorang yang zuhud dan ukhrawi-oriented.



Ramai dah mencuba. Ada yang berjaya, ada yang tidak. Tepuk dada tanya selera....


Kepada semua pembaca,


SELAMAT TAHUN BARU 2009!
.

Monday, December 29, 2008

Review - The Spirit


Aku berkesempatan menonton filem ni semalam. Alang-alang cuti, aku pun layan jer la.

PLOT:

Mengisahkan tentang seorang polis yang dah mati tetapi hidup semula sebagai seorang pesuruh keadilan bergelar The Spirit yang mengawasi Central City dari unsur-unsur jenayah terutamanya dari seorang antagonis bergelar Octopus.


REVIEW:

Filem ni cuba meniru gaya penceritaan dan fotografi Sin City, tapi GAGAL dengan cemerlang. Bosan nak mampus. Lebih banyak membebel dan bercerita tentang benda-benda yang tak masuk akal dan ntah-apa-apa-ntah.

Heronya, The Spirit, asyik bercakap tentang diri sendiri, atau bercakap dengan diri sendiri tentang orang lain, atau bercakap dengan orang lain tentang diri sendiri, atau bercakap tentang diri sendiri dan penonton serentak, atau bercakap tentang diri sendiri tentang keadaan diri sendiri dan bercakap dengan bandaraya tentang diri sendiri atau bercakap kepada diri sendiri tentang bandaraya yang menjaga diri sendiri.

Tak faham? Aku tak salahkan korang

Nasihat aku, JANGAN tengok filem ni.

Hampeh!
.

Thursday, December 25, 2008

Eeeww!!!!

Mari menyanyi dan menari bersama Beyonce!

Lelaki normal sila perhati sebelah kanan, manakala wanita dan gay sila perhati sebelah kiri.



Lagu: Single Ladies (Put A Ring On It)

All the single ladies [x7]
Now put your hands up

Up in the club, just broke up
I’m doing my own little thing
Decided to dip but now you wanna trip
Cuz another brother noticed me
I’m up on him, he up on me
Don’t pay him any attention
Kept crying my tears, for 3 good years
Ya can’t be mad at me

Cuz if you liked it then you should have put a ring on it
If you liked it then you should have put a ring on it
Don’t be mad once you see that he want it

[Pre-Chorus]
Cuz if you liked it then you should have put a ring on it
Uh,oh,oh,oh,oh,oh,oh,oh,oh
Uh,oh,oh,oh,oh,oh,oh,oh,oh

if you like it then you should've put a ring on it
if you like it then you should've put a ring on it

Don’t be mad once you see that he want it
if you like it then you should've put a ring on it

I got gloss on my lips, a man on my hips
On me tighter than my Dereon jeans
Acting up, drank in my cup
I could care less what you think
I need no permission, did I mention
Don’t pay him any attention
Cuz you had your turn
But now you gonna learn
What it really feels like to miss B

[Pre-Chorus x2]

Don’t treat me to these things of the world
I’m not that kind of girl
Your love is what I prefer, what I deserve
Is a man that makes me then takes me
And delivers me to a destiny, to infinity and beyond
Pull me into your arms
Say I’m the one you own
If you don’t, you’ll be alone
And like a ghost, I’ll be gone

All the single ladies [x7]
Now put your hands up

Uh,oh,oh,oh,oh,oh,oh,oh,oh
Uh,oh,oh,oh,oh,oh,oh,oh,oh



Tetiba aku rasa nak muntah.....
.

Monday, December 22, 2008

MLM = Mari La Masuk


Pada suatu masa dahulu, ketika aku sedang buat apa tah. Tetiba telefon berdering. Perbualan yang menyusul lebih kurang camni;

Aku - Hello?

Mangkuk - Woi jom kita lepak. Aku ada benda best ni

Aku - Amendenya?

Mangkuk - Lepak la dulu. Jom jumpa kat mamak kul 9 kang. Datang tau.

Aku - OK.


Apahal lak Mangkuk ni nak jumpa? Dah lama gila tak jumpa dia. Mungkin dekat 3 tahun.

Sekitar jam 9 malam aku menunggu di kedai mamak tersebut. Aku pun menunggu dengan Milo Ais di tangan kanan dan sebatang KENT di tangan kiri.

Tetiba muncul sebuah Kelisa yang dipandu member aku yang bernama Mangkuk tu. Dengan pakaian macam nak pergi opis lengkap tali leher hitam, dia duduk depan aku.

"Apa cer?" Aku memulakan bicara.

Dan kemudian aku menyesali pertemuan malam itu.

Mangkuk tersebut membuka segala macam fail, brosur, pamplet, majalah, akhbar, surat testimonial, sijil dan piala berkenaan MLM yang cuba diperkenalkan.

Ya, MLM atau nama penuhnya Multi Level Marketing.

Dan ini bukan kali pertama aku kena tipu dengan taktik "jom lepak" ni. Dah selalu kena. Tapi aku pergi juga atas dasar sahabat yang dah lama tak berjumpa, mungkin untuk mengeratkan perhubungan, mungkin untuk berkongsi cerita hidup atau sekadar nak berjumpa.

Aku pernah mengikuti 2-3 ceramah MLM, dan pada pemerhatian aku ia dipenuhi dengan mereka-mereka yang pretentious, angkuh dan perasan bagus. Aku tahu bukan semua, tapi bak kata pepatah, kerana nila setitik rosak santan sebelanga. Semua muka buat-buat gembira. (memang la gembira, downline baru masuk)

Aku tahu ada yang berjaya jadi jutawan, ribuan, ratusan dan juga puluhan (?) hasil dari MLM. Tapi berapa kerat? Lebih banyak yang jadi tukang support orang atas dan jadikan diorang kaya. Lepas tu tak pernah dengar lak jutawan-jutawan MLM ni tubuhkan yayasan atau dana kebajikan bantu anak-anak yatim atau mangsa bencana. Semua duit masuk poket sendiri.

Satu yang paling aku benci, orang-orang MLM ni yang memperlekeh atau bahasa mudahnya, MENGHINA kehidupan orang lain supaya masuk MLM dia. Dia akan berlagak dengan kereta baru, handphone baru, dan dengan pelan nasional dia yang nak beli rumah juta-juta, percutian ke satu dunia (kecuali Mekah), dan duit yang berkepuk-kepuk dalam bank. Yang peliknya setakat segelas air tak mampu belanja. WHAT.THE.FUCK??


Sudahnya, si Mangkuk menerima nasib yang sama seperti semua penghasut MLM yang berlagak angkuh dengan aku.

Putus kawan.



Seorang pendita pernah berkata;


"Jika kita ingin berjaya dalam kerjaya, kita kena korbankan 3 perkara. Keluarga kita, kawan-kawan kita dan kehidupan kita"


Yang mana satu korang sanggup korbankan?
.

Suatu Masa Suatu Destinasi #9




Chilli's Midvalley.

Mushroom Jack Fajita yang menyelerakan...

Aku mesti kembali!
.

Adegan Gaduh Paling Mengarut Pernah Aku Tonton

Betul. Aku tak tipu.

Adegan gaduh ni lengkap dengan;

1. menjilat pisau
2. mengoyak baju
3. muka poyo
4. badan berminyak-minyak
5. tercabut mata
6. wanita patah tangan yang handal berkungfu
7. penjahat mati dengan mata tersangkut pada cangkuk besi.


Tonton la sendiri:



Gila betul la
.

Sunday, December 21, 2008

Sengal La Badan Aku

Weekend ni aku terkejar-kejar jer. Lepas kerja 3 minggu non-stop, ingatkan dapat rehat la. Hampeh.... Nak rehat pun tak sempat. Sebenarnya bukan tak sempat, tapi tak cukup.

Aku nak sambung main Force Unleashed.
Aku nak habiskan tonton DVD yang aku beli.
Aku nak tengok wayang.
Aku nak lepak tengok live band.
Aku nak tengok Rock The World 8 (huhuhu...)
Aku nak shopping baju baru.
Aku nak lebih masa!


Dah lama aku tak gi urut. Badan pun dah sengal ni...


Aku rindu alunan muzik sentimental dengan jari-jari mulus mengurut tubuh aku....
.

Terima Kasih Cik Bunga


Terima kasih Cik Bunga.

Award ini membuatku terharu...
.

Thursday, December 18, 2008

Mari Minum Kopi

Aku adalah penggemar kopi. Ini termasuk kopi 3 in 1, kopi kedai ataupun kopi bancuh sendiri. Tak kiralah apa cara nak blend pun, memang aku hirup jer. Dan aku tau bukan aku sorang jer yang suka minum kopi. Paling best, minum kopi sambil hisap rokok.. Kafein + Nikotin memang menyetimkan....

Dulu masa stesen minyak Projet masih ada kedai serbaneka sendiri (sebelum dibeli oleh 7 Eleven) aku suka minum kopi hazelnut kat situ. Sampai sekarang, itulah kopi hazelnut paling sedap pernah aku rasa. Tapi sekarang dah tak ada........

Kalau kat kedai yang jual kopi sampai RM13 segelas, aku suka minum Caramel Frappucino. Memang itulah kopi kegemaran aku sampai kini. Sesekali aku order gak Caramel Macchiato tapi jarang. Macchiato ni rasanya agak pahit dan kena campur ngan air gula sket baru la ada ummph! Oh ya, aku suka kopi berkaramel. Memang sedap.

Kalau kopi buat sendiri aku memilih Nescafe. Dah itu jer yang ada kat rumah aku :P

Kalau kopi 3 in 1 pulak aku suka Radix (mai secawan), CNI Ginseng dan Old Town Hazelnut White Coffee. Mudah dan cepat. Hanya tambah air panas.

Tapi apa pulak kisahnya dengan Kopi Jantan? Dah la rasa tak sesedap mana, strategi pemasaran pulak fail! Ada ke patut letak gambar 2 atuk yang tinggal 3 jumaat lagi untuk promosi kopi tenaga? Hahahaahahaha.....

Sila lihat posternya;





Kalau aku jadi graphic designer untuk syarikat tu, aku akan cadangkan supaya;

Tulisan dalam font yang melambangkan kekentalan, warna emas untuk tambah nilai komersil, gambar seorang lelaki bertubuh kekar perkasa, secawan kopi panas dan wanita berwajah pra-orgasme.

Baru lah nampak JANTAN.

Tuesday, December 16, 2008

League of Extraordinary Gentlemen VS Liga Pendekar

Ada sapa-sapa ingat lagi tak filem ni? The League of Extraordinary Gentlemen (Liga Manusia Luar Biasa?) atau pendeknya LXG adalah salah satu filem yang seronok ditonton. Walaupun jalan ceritanya agak cheesy dan predictable, tapi aku sukakan konsep penggabungan watak-watak popular pop culture barat dalam satu cereka. Filem ini mengisahkan tentang satu kumpulan pesuruh keadilan penentang kejahatan yang terdiri daripada;

1. Allan Quatermain

Pengembara British yang terkenal dari novel King Solomon's Mines karya Sir H Rider Haggard.

2. Rodney Skinner (Invisible Man)

Dari novel Invisible Man karya H.G. Wells.

3. Captain Nemo

Kapten laut berbangsa India dari novel 20 Thousand Leagues Under The Sea karya Jules Verne.

4. Tom Sawyer

Watak utama dari novel Tom Sawyer karya Mark Twain.

5. Mina Harker (Pontianak)

Salah satu mangsa pontianak dari novel Dracula karya Bram Stoker.

6. Dr Jeckyl/Mr Hyde

Terkenal dengan dua personaliti dari novel The Strange Case of Dr Jeckyll And Mr Hyde karya Robert Louis Stevenson.

7. Dorian Gray

Seorang immortal (hidup selamanya) dari novel The Picture of Dorian Gray karya Oscar Wilde.

Dan sudah pasti ada versi Melayu. Dan kali ini bukan filem atau drama, tetapi komik! Filem LXG juga adalah berdasarkan komik juga. Jadi adakah versi Melayu juga akan ada filemnya?

Satu kemungkinan yang amat menarik.

Dan inilah LXG versi Melayu yang diberi nama....









LIGA PENDEKAR!


Konsepnya sama macam LXG iaitu sekumpulan watak-watak popular bersatu menentang kejahatan. Liga Pendekar dianggotai oleh;

1. Hang Tuah

Pahlawan Melaka yang amat terkenal dengan konsep kesetiaan.

2. Malim Deman

Anak Raja Malim Dewa yang mencintai Puteri Santan Bertapis. (rujuk sini)

3. Badang

Pemakan muntah yang gagah perkasa.

4. Sang Kelembai

Menukar sesiapa yang menegurnya kepada batu.

5. Awang Kenit

Bertubuh kecil dan mudah menyusup.

6. Sang Kebayan

Penjaga Gunung Ledang. Tapi sepatutnya nenek kebayan kan? Tapi pelik pulak kalau takde awek, jadi terpaksa dimudakan.

7. Si Tanggang

Anak durhaka yang disumpah jadi batu.

8. Orang Minyak

Perogol bersiri bersenjatakan minyak.




Pelik pulak rasanya bila anak derhaka dan perogol bersiri turut dijadikan wira. Tapi syabas kepada pelukis komik Liga Pendekar, saudara Azhar Abdullah kerana usaha dan wawasan beliau!

Secara jujur, aku sukakan idea penggabungan ini. Ia memberi satu nafas baru dalam penceritaan semula kisah-kisah yang dah lama established dalam budaya kita. Macam kata orang bidang pengiklanan, penjenamaan semula.

Jika anda berminat, sila dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran.
.

Monday, December 15, 2008

Trailer - Watchmen


Aku tak berapa familiar dengan Watchmen ni. Tapi sejak aku tengok trailer dan dapat tahu ia diarahkan oleh Zack Snyder, aku teruja!

(Untuk info, Zack Snyder adalah pengarah filem 300)

Kesan khas yang mengagumkan, jalan cerita yang lain dari yang lain dan skor muzik yang menghantui!

PLOT:

Berkisar tentang keadaan dunia di tahun 1985 yang berbeza. Di dunia ini, superhero adalah sebahagian daripada kehidupan harian dan kebanyakan superhero memakai kostum dan masih menyembunyikan identiti sebenar mereka. Watchmen, sekumpulan superhero yang dah bersara dari era hero mereka berkumpul kembali setelah salah seorang dari anggota mereka dibunuh kejam. Seterusnya mereka membongkar satu konspirasi untuk menghapuskan superhero dari dunia tersebut.

Kalau nak tahu lebih lanjut berkenaan Watchmen, sila baca di sini.

Sementara itu, sila saksikan trailer filem ini:



Best kan lagu background tu? The Beginning Is The End Is The Beginning dendangan Smashing Pumpkins.

Aku tak sabar!
.

Sunday, December 14, 2008

Review - Transporter 3


Aku teruja nak tengok filem ni lepas tengok trailer yang dahsyat dan penuh adegan aksi-aksi yang yang hebat, apatah lagi filem Transporter yang pertama dulu memang best. Dan berdasarkan itu, aku pun tengok la filem ni.

PLOT:

Mengisahkan Frank Martin (Jason Statham) yang masih meneruskan kerjaya underground beliau sebagai delivery boy tanpa soalan, asalkan dibayar dan mengikut peraturan. Seperti filem kedua dahulu, beliau masih menggunakan kereta Audi A8 W12 sebagai kereta penghantaran.

Kali ni, beliau terpaksa (dan dipaksa) menghantar pakej yang berupa seekor awek bernama Valentina (Natalya Rudakova) yang merupakan anak seorang menteri Ukraine. Beliau turut dipakaikan satu gelang bom yang akan meletup jika beliau berada lebih 75 kaki dari keretanya.

Maka bermulalah aksi-aksi yang melibatkan darah, petrol, vodka dan kepala botak.


REVIEW:

Filem ni langsung tak sehebat filem Transporter yang dulu. Jalan cerita yang bodoh, awek yang menjijikkan, aksi lovey-dovey yang memualkan dan beberapa adegan tak masuk akal.

Biar aku jelaskan dengan terperinci;

1. Awek bagi filem ini dipegang oleh Natalya Rudakova, yang memiliki badan yang nipis macam plywood, muka yang menjijikkan, perangai yang tak ubah seperti Wanita Gedik Ketagih Zakar, dan lakonan seperti kayu. Aku rasa nak termuntah setiap kali muka dia keluar. Serius.

2. Jalan cerita yang bodoh. Susunan adegan yang nampak sangat dibuat-buat. Contoh: Awek nak kencing tapi beli vodka dan telan pil. Lepas tu berdisko dalam kereta sambil kena kejar dengan orang jahat bersenjata AK47. wtf?

3. Adegan lovey-dovey yang memualkan aku. Macam ni; selepas berjaya bawak kereta laju-laju dan bunuh penjahat, awek ajak hero menari bogel atas padang lalu bergesel-geselan dan menjurus kepada seks atas rumput (tak gatal ke?). wtf?

4. Kereta hebat sang hero termasuk dalam sungai. Dalam keadaan bawah air, hero amik nafas dari tayar kereta. Ada dalam air kira-kira 20 minit. Bila dah tarik kereta keluar ke darat, tayar masih ada angin! Dan enjin boleh hidup dan terus sambung kejar penjahat atas keretapi! WOW!

5. Aku benci awek filem ni. (Aku tau aku dah sebut tadi tapi aku nak sebut lagi). Kereta Audi A8 W12 ini jauh lebih seksi dan menggiurkan dari dia. Aku tak tipu.

.

Ungkapan Hari Ini #4

Party Like A Rockstar
Shine Like A Superstar
Fuck Like A Pornstar
.

Friday, December 12, 2008

Kalau Aku Jadi Darth Vader

Dah jadi Darth Vader pun tetap hisap rokok

Sedang syok aku main Star Wars: The Force Unleashed tadi, aku terfikir tentang Darth Vader. Bukan tentang dia punya kuasa atau watak dia dalam filem-filem Star Wars, tapi macamana agaknya kalau Darth Vader ni memang wujud dan hidup berkeliaran di KL. Dan apa kata kalau aku jadi Darth Vader. Menarik kan kemungkinan tu?

Jadi aku letakkan kontroller Nintendo Wii aku dan sambil hisap rokok, aku pun khayal....

Kan best kalau aku pun ada kuasa-kuasa Force seperti Force Grip, Force Lightning, Force Push dan Sith Mind Trick? Pasti banyak kegunaan dalam kehidupan seharian aku.

Dan ini fantasi aku:



1. Force Grip
Kuasa ini membolehkan aku mengawal benda-benda fizikal dari jarak jauh dan alihkan barang tersebut kemana saja aku nak. Darth Vader gunakan kuasa ni untuk membuang objek kearah lawannya dan untuk mencekik pegawai-pegawai Death Star yang gagal menjalankan tugas.

Kalau aku, pastinya mudah untuk aku;

i. membuang sampah,
ii. mengemas rumah,
iii. menerbangkan kereta yang double parking belakang kereta aku,
iv. menapau nasi kandar dari restoran mamak depan rumah aku, dan
v. memulakan perniagaan yang menawarkan perkhidmatan logistik dan peralihan barangan.

Mungkin aku akan bekerja di Pelabuhan Klang sebagai cara menjimatkan kos operasi kren kontena.



2. Force Lightning
Kuasa ini membolehkan aku mengeluarkan kilat sabung-menyabung dari tangan aku dan menyeksa orang yang terkena. Darth Vader takde kuasa ini kerana tangan beliau adalah robotik (Sila rujuk filem Star Wars Episode 3). Namun begitu, Sith Lord yang lain semua ada. Ia digunakan untuk menyeksa pihak lawan dan membantu dalam pertarungan lightsaber.

Kalau aku, pasti aku akan;

i. Membakar sampah dengan mudah,
ii. menyalakan rokok tanpa perlu lighter lagi,
iii. pergi solo camping dengan tenang,
iv. tak takut kena pau dengan mat pit kat Puduraya,
v. tidak perlu risau dengan blackout.
vi. boleh mengecas bateri handphone yang dah kong.

Mungkin aku akan bekerja dengan Tenaga Nasional Berhad untuk menjana beberapa buah pencawang elektrik dengan bayaran lumayan.




3. Force Push
Kuasa ini membolehkan aku menggunakan aura halimunan untuk menghasilkan satu daya tolakan yang amat kuat. Darth Vader gunakan kuasa ini untuk menghancurkan halangan dan menolak lawan jauh dari beliau sewaktu pertarungan lightsaber.

Kalau aku, pasti aku akan;

i. menolak jauh polis yang cuba tulis saman kat kereta aku,
ii. menolak jauh pokok yang tumbang dijalan raya selepas ribut,
iii. menolak jauh orang yang cuba menjual MLM,
iv. menolak jauh anjing yang suka bersantai kat depan rumah aku,
v. menolak jauh kereta kurang ajar yang cuba potong barisan kat plaza tol.

Mungkin aku akan jadi takbur kalau aku ada kuasa ini. Mungkin.




4. Sith Mind Trick
Kesatria Jedi pun ada kuasa ni. Ia digunakan untuk mempengaruhi minda yang lemah dan membuat orang membuat apa saja ikut kemahuan kita. Sekaligus membuatkan kita boleh buat apa saja tanpa orang marah! Ini yang paling menarik!

Pastinya aku akan;

i. Keluar masuk panggung wayang secara percuma!
ii. pergi bercuti di London, New York, Amsterdam secara percuma!
iii.. mengisi petrol kereta aku secara percuma!
iv. membeli game-game Wii secara percuma!
v. mendapatkan khidmat urutan selepas kerja secara percuma!
vi. menekel awek secara percuma!

Makin takbur la aku kalau ada kuasa ni. Dan bila dah ada awek, tentunya awek tu pun kena dressing macam Darth Vader gak.

Macam ni;

Inilah awek Darth Vader sejati


Berkhayal memang melekakan....
.

Wednesday, December 10, 2008

Perhatikan Betul Betul #2

Korang nampak tak apa yang tersembunyi?




UPDATE:

Inilah dia apa yang tersembunyi. Menarik tak?

Monday, December 8, 2008

May The Force Be With Me In Aidiladha

Hari Raya Haji memang tak disambut semeriah Hari Raya puasa. Tak tau kenapa, hanya negeri-negeri pantai timur saja yang menyambut Hari Raya Haji dengan meriah. Yang lain, cuma meriah kerana cuti, meriah kerana lembu korban terlepas di jalanraya dan juga kerana jalan jem.

Tahun ni sama dengan tahun lepas, aku sambut Raya Haji kat KL jer. Malas nak keluar pasal jalan dah tentu jem. Hari cuti + cuti sekolah memang satu kombinasi yang membuat aku duduk kat rumah jer. Tapi aku tak bosan. Kenapa?

Kerana aku baru membeli game terbaru untuk Nintendo Wii aku iaitu Star Wars: The Force Unleashed. Akhirnya aku merasa gak nak jadi Sith Lord!

Aku tak mahu tulis entri ni panjang-panjang. Aku nak gi sambung main game.

Selamat Hari Raya Aidiladha!
.