Sunday, November 23, 2008

Review - Quarantine


Semalam aku ke Midvalley selepas seminggu kat Miri. Aku terasa nak tengok lak filem Quarantine ni. Berdasarkan laporan ini, filem ini adalah remake daripada sebuah filem Sepanyol berjudul REC. Berdasarkan trailer filem ni yang nampak cambest, aku pun tengok la.

PLOT:

Seorang wartawan, Angela (lakonan Jennifer Carpenter) ditugaskan untuk membuat liputan berkenaan kehidupan ahli bomba. Semasa satu panggilan kecemasan, Angela dan jurukamera beliau turut mengikuti ahli bomba ke sebuah kompleks apartment dimana mereka telah dikurung beramai-ramai dan menghadapi bahaya. Bahaya macamana?

Zombie.

Tapi bukan zombie macam dalam filem Resident Evil atau Zombi Kampung Pisang, tapi mayat hidup yang kena jangkitan penyakit anjing gila dan lapar daging manusia. Maka bermula lah episod lari mengelak kena gigit dengan zombie-zombie mulut berbuih.


REVIEW:

Filem ni bercita-cita nak tiru gaya fotografi The Blair Witch Project dan kisah zombie Resident Evil. Pelakon yang tak dikenali membuahkan hasil yang boleh diketawakan. Jeritan tak tentu hala yang boleh diketawakan. Zombie bingung yang boleh diketawakan. Jalan cerita yang boleh diketawakan. Ending yang boleh diketawakan.

Dan aku ketawa sepanjang menonton filem ni. Semasa adegan lucu, semasa adegan zombie makan kepala orang dan semasa adegan tikus yang dipijak sampai hancur.

Senang cerita, tak payah tengok la filem ni
.

No comments: