Sunday, November 23, 2008

Review - Quantum Of Solace

Aku berkesempatan tengok filem ni kat Brunei minggu lepas. Nak tengok kat KL asyik penuh, mungkin KL masih tak cukup panggung wayang atau mungkin DVD cetak rompak belum terhasil. Mungkin.

PLOT: Selepas kematian Vesper Lynd, Bond bertambah saiko dan membunuh sesiapa jer yang menghalang misi barunya. Dalam perjalannnya, dia terjerumus dalam permainan politik kerajaan Bolivia dan organisasi Greene Planet yang bercita-cita menguasai sumber air Bolivia. Dominic Greene, ketua Greene Planet adalah ahli Quantum, sebuah pertubuhan rahsia yang cuba disiasat oleh MI6.


REVIEW:

Secara peribadi, aku kecewa dengan filem Bond terbaru ni. Mungkin kerana expectation aku yang tinggi atau cerita ni memang tak kuat.

Dari segi aksi, memang tak dinafikan memang hebat. Tapi adegan aksi yang terlalu pendek dan adakalanya macam tak perlu ada. Kejar-mengejar dengan kereta, bot, kapal terbang, berlari-lari, letupan, gelas pecah, terkapak kaki sendiri....

Adegan yang melibatkan kereta Aston Martin DBS yang diheboh-hebohkan juga tak sehebat mana. Adegan sekadar 10 minit melibatkan kereta yang hancur berlubang dan tercabut pintu. Selebihnya dalam filem ni, Bond memandu kereta Ford. WTF?

Bond Girl kali ni macam biasa ada 2 orang iaitu Olga Kurylenko sebagai Camille Montes dan Gemma Arterton sebagai Strawberry Fields. (Strawberry?). Camille mungkin ada signifikan dalam filem ni tapi Strawberry hanya muncul macam patung, bogel atas katil dengan Bond dan kemudian mati kehitaman. WTF?

Olga Kurylenko sebagai Camille Montes

Gemma Arterton sebagai Strawberry Fields

Argh... Casino Royale lagi best
.

No comments: