Thursday, November 13, 2008

Melayu dan Hobi

Kalau diperhatikan, orang Melayu ni memiliki hobi yang hampir serupa. Mungkin kerana genetik, mungkin kerana persekitaran dan mungkin kerana seribu sebab yang lain. Aku senaraikan sedikit yang aku nampak dan tahu.


1. Membaca

Membaca disini bukan bermaksud membaca buku-buku seperti novel The Unbearable Lightness of Being, The 7 Habis of Highly Effective People, atau A Brief History of Time mahupun buku-buku karya Sasterawan Negara Datuk Abdullah Hussain, Dr HM Tuah atau Dina Azman. Buktinya? Perpustakaan yang kosong sepi dan rak-rak buku yang dihiasi sarang labah-labah dan habuk setebal 3 inci. Di kedai buku pula, bahagian yang mempamerkan buku-buku ini kosong semata.

Membaca disini bermaksud membaca majalah sampah seperti Mastika, majalah hiburan sampah seperti Mangga dan novel cinta meleleh leleh berjudul seperti Ombak Kasih, Cinta Di Pagi Hening, Sesejuk Salju, Sepi Mencengkam, Pelamin Luka dan lain-lain. Tidak lupa juga pelbagai majalah murah yang tiada penerbit dan berunsur seks. Dihiasi dengan gambar-gambar wanita seksi Jepun yang dicuri dari internet, majalah sampah ini penuh dengan tajuk-tajuk seperti Pengakuan Janda, Malam Yang Hangat, Kehebatan Orang Gajiku dan lain-lain. Biasanya ditemui di kedai majalah yang dimiliki peniaga berbangsa India.

Membaca Al-Quran? Tepuk dada tanya selera.



2. SMS

Menurut laporan ini, rakyat Malaysia membelanjakan kira-kira RM 4.7 juta sehari untuk menghantar SMS. Pelbagai SMS yang dihantar sama ada ke manusia lain atau ke TV untuk bergaduh dengan orang lain mengenai pelbagai gosip artis terkini seperti mengutuk Mawi, Fasha Sandha atau Norman Hakim. Daripada humor hingga kisah cinta semuanya ber SMS. Dari ungkapan i love you hingga ke talak tiga.

Selain dari SMS berbentuk peribadi, macam lagi boleh dibuat dengan SMS seperti keputusan perlawanan bola sepak, tempah tiket wayang, cari kenalan, berjudi dan menyebarkan berita palsu.

Gila untung syarikat telekomunikasi kat Malaysia ni. Patut la toyol Digi pun makin gemuk.


3. Rempit

Hobi yang sebenarnya adalah jenayah. Dan amat annoying diorang ni. Mau ajer aku langgar sekor-sekor dengan Hummer H2 aku.


Hobinya lumba motor tengah malam buta. Tidur pun tak menarik berbanding hadiah pertama si cantik jelita bawah umur. Sanggup korbankan nyawa demi dara yang yang boleh dipertikaikan. Jangan sesekali tegur mereka, nanti pecah cermin kereta. Biarlah mereka lumba dan sila doakan mereka eksiden. Kalau tak teruk, biarkan merana di atas katil hospital supaya doktor kerja lebih di malam hari. Kalau teruk, biarkan penggali kubur ada kerja. Polis pun tak boleh buat apa. Semua pening kepala dengan hobi mat rempit ni. Mereka amalkan cogankata ‘Malaysia Boleh’.


Terdapat juga hobi bermotor bagi mereka yang berada dan selalunya agak berumur. Hobi mereka ialah berkonvoi pergi merata-rata dengan motosikal berkuasa tinggi sama ada easy-rider seperti Harley Davidson atau superbike seperti Hayabusa. Destinasi mereka tidak menentu, dari KL naik motor konvoi ke utara dan selatan. Atau buat konvoi sempena Merdeka atau Tahun Baru. Mereka ini tidak menggangu orang lain dan biasanya dihormati oleh pengguna jalan raya yang lain.



4. Usha Pondan

Entah kenapa, pondan-pondan kat Chow Kit masih bersepah lagi walaupun balai polis Chow Kit tak sampai 100 meter pun. Fikir sendiri la...

Dulu masa aku masih belajar lagi, pernah kawan-kawan aku ajak keluar malam minggu ke KL. Tengok pondan-pondan situ. Terima kasih sajalah... daripada tengok pondan baik aku keluar dengan perempuan-perempuan seksi melayan live band.

Biasanya mereka yang mempunyai hobi ini bukanlah pengamal seks songsang, tetapi sekadar nak tahu ataupun sifat curiosity dalam diri masing-masing. Ada tiga jenis orang yang memiliki hobi ini iatu;
  • Jenis tengok sekali je : tengok sekali, rasa jijik, takkan datang lagi.
  • Jenis tak peduli: tengok, layan, ajak bual-bual. Kalau dia songsang, mungkin akan berlaku pertukaran cecair badan (yucks!)
  • Jenis amal makruf nahi mungkar: beri nasihat dan pujuk ke jalan benar, dan kadang-kadang akan membelasah, membogel dan tinggalkan pondan kat tepi jalan.


5. MLM

Mari kaya segera! Buat duit dengan hanya goyang kaki! Hisap rokok dapat RM 6 Juta!

Dari skim Swisscash dan Pak Man Telo hingga ke pelbagi skim palsu lain yang bertujuan memungut duit orang yang suka berangan kaya. Pelbagai sistem diperkenalkan yang berselindung disebalik jualan barangan elektrik murahan dari China, penapis air hikmat, baju-baju buruk dari Thailand, tilam magnet dari Jepun dan juga pelbagai ramuan herba dan jamu dari Indonesia. Yang paling popular ialah barangan kesihatan. Maklumlah, orang Melayu (dan Malaysia) malas jaga kesihatan. Kena pulak ada testimonial tak berwajah yang berbunyi lebih kurang macam ni;

"Saya mengidap penyakit kentut berdarah selama 20 tahun. Berbagai doktor, dukun dan shaman telah saya temui tapi semua mengatakan saya akan mati kejang. Apabila saya mencuba produk Kentut Plus dari Omaigad, saya telah sembuh sepenuhnya! Kini saya boleh kentut merata sesuka hati saya.."
- Azman, kakitangan swasta.

Maka tertipulah orang-orang kuat berangan yang mahukan kesihatan hebat dan kekayaan tak masuk akal itu. Dan tersenyum rianglah mereka-mereka yang mendakwa kehebatan produk mereka. Dan yang menyedihkan, kedua-dua penipu dan yang tertipu berbangsa Melayu.

Patut la orang Melayu dikatakan malas.



6. Mengumpul barangan mistik

Orang Melayu memang taksub dengan benda-benda ghaib dan mistik. Kalau tak, tentu pameran hantu kat Muzium Negara aritu takde orang datang.

Antara barang-barang yang menjadi igauan mereka:
  • Minyak Puteri Norsiah
  • Geliga Lipan
  • Ular berkaki 4
  • Kelenjar Kijang Putih
  • Syiling Nabi Ibrahim
  • Batu halilintar
  • Teras Kemuning Hitam
  • Minyak Dagu
Ada yang meminati barangan tersebut hanya sebagai hobi, ada pula yang berharap keuntungan peribadi, dan ada pula yang berniat dengki kepada orang Melayu lain. Tidak pernah pula terdengar usaha untuk mengirim santau kepada George Bush atau menghantar Keris Terbang untuk mengalahkan tentera Yahudi.

Yang lebih teruk akan mengamalkan pemujaan dan penyembahan pulak. Syirik!

Anda berminat? Sila layari Mistik Items.


7. Blog

Jika anda membaca nukilan ini, maka kita memiliki hobi yang sama. :)

.

No comments: