Tuesday, November 25, 2008

Perhatikan Betul-Betul


Adakah anda nampak apa yang tersembunyi?
.

Memohon Kebenaran Berpoligami

Surat ni amat universal. Jadi sila copy & paste tanpa rasa malu dan ubah nama yang berkenaan ok?



[Nama Anda]
17, Jalan Angkasa,
24300, Kemaman
Terengganu.

[Nama Isteri Anda]
17, Jalan Angkasa,
24300, Kemaman
Terengganu.


Puan,

PERKARA : PERMOHONAN UNTUK BERPOLIGAMI

Perkara di atas adalah di rujuk.

2. Sebab utama permohonan ini di lakukan adalah kerana saya ingin melengkapkan kuota yang telah di peruntukkan bagi saya. Buat masa ini kuota yang telah di isi cuma satu, memandangkan masih ada 3 kekosongan, eloklah jika dapat di penuhi secepat mungkin. Pihak yang akan mengisi satu kekosongan ini buat masa ini ialah Cik Hana Fazura binti Ramli yang merupakan setiausaha saya di pejabat. Memandangkan komitmen yang beliau tunjukkan di pejabat amat baik, eloklah jika kita masukkan dia bersama kita di dalam organisasi keluarga kita. Kekosongan yang selebihnya akan di isi di masa akan datang.

3. Untuk makluman pihak puan, yang sebenarnya masalah ini telah lama saya fikirkan tetapi memandangkan poket saya yang selalu nipis, terpaksalah saya tangguhkan dulu permohonan ini di samping kurangnye rasa keyakinan untuk mengemukakan permohonan ini. Kini, setelah saya dapat mengeluarkan kesemua duit pelaburan ASB saya, saya merasakan kembalinya semangat saya yang telah hilang selama ini.

4. Permohonan ini amat setimpal kerana dengan kedudukan sekarang ia menguntungkan kedua belah pihak dan juga pihak ketiga. Selama ini hidup kita bahagia sebab jika tidak, manakan mungkin puan dapat menjadi seperti sekarang. Semua yang puan miliki sudah bertambah besar. Kereta besar, rumah besar, rantai besar dan pakaian besar. Jika dulu potongan puan seperti gitar, kini sudah bertukar menjadi drum. Oleh itu, sudilah kiranya dapat kita kongsi bersama insan lain kebahagiaan kita ini..

5. Pihak puan juga dapat menikmati faedah dari kelulusan permohonan ini kerana puan akan tetap menikmati apa yang telah puan miliki sekarang dengan waktu bekerja lebih singkat dan sistem syif akan di perkenalkan iaitu 1 hari kerja dan 1 hari cuti rehat. Waktu bekerja yang selebihnya akan ditampung oleh pihak ketiga. Kebaikan yang puan akan nikmati ialah waktu rehat yang bebas kerana dalam waktu puan bercuti, saya selaku Penyelia tidak akan memantau aktiviti yang puan lakukan. Pada waktu itu saya cuma akan fokus kepada hasil kerja pihak ketiga. Menguntungkan bukan?

6. Segala kerjasama dari pihak puan saya dahulukan dengan ribuan terima kasih. Saya amat berharap pihak puan dapat meluluskan permohonan saya ini kerana adalah lebih baik jika kita dapat berkongsi kebahagiaan kita ini bersama insan lain. Saya harap permohonan saya ini di balas dengan senyuman penuh keikhlasan dari pihak puan dan tandatangan puan di atas kertas yang saya lampirkan bukannya balingan periuk nasi, pinggan-mangkuk, ketukan senduk dan perkara-perkara yang menyukarkan pihak puan untuk melakukannya.

7. Saya harap puan sudi meluluskan permohonan ini. Hadirkanlah senyumanmu sebagaimana ketika kita menyambut orang baru iaitu bayi kita kedalam keluarga kita 10 tahun lepas. Situasinya lebih kurang sama dengan masa kini. Kita akan menerima orang baru juga cuma bezanya ialah jika 10 tahun yang lepas kita perlu menjaga dan membelainya dengan manja bersama tetapi kali ini, setiap urusan penjagaan dan belaian manja akan di laksanakan oleh saya sepenuhnya.

8. Akhir kata, saya harap permohonan saya ini dapat dibalas secepat mungkin. Semoga kita bersama-bersama dengan pihak ketiga akan dapat melaksanakan program ini dengan jayanya.

Sekian, Terima Kasih.

"BERKORBAN DAN BERKONGSI KEBAHAGIAAN LAMBANG RUMAHTANGGA BAHAGIA"

Yang Ikhlas Memohon,


..................................
[Nama Anda]

.

Sunday, November 23, 2008

Review - Quarantine


Semalam aku ke Midvalley selepas seminggu kat Miri. Aku terasa nak tengok lak filem Quarantine ni. Berdasarkan laporan ini, filem ini adalah remake daripada sebuah filem Sepanyol berjudul REC. Berdasarkan trailer filem ni yang nampak cambest, aku pun tengok la.

PLOT:

Seorang wartawan, Angela (lakonan Jennifer Carpenter) ditugaskan untuk membuat liputan berkenaan kehidupan ahli bomba. Semasa satu panggilan kecemasan, Angela dan jurukamera beliau turut mengikuti ahli bomba ke sebuah kompleks apartment dimana mereka telah dikurung beramai-ramai dan menghadapi bahaya. Bahaya macamana?

Zombie.

Tapi bukan zombie macam dalam filem Resident Evil atau Zombi Kampung Pisang, tapi mayat hidup yang kena jangkitan penyakit anjing gila dan lapar daging manusia. Maka bermula lah episod lari mengelak kena gigit dengan zombie-zombie mulut berbuih.


REVIEW:

Filem ni bercita-cita nak tiru gaya fotografi The Blair Witch Project dan kisah zombie Resident Evil. Pelakon yang tak dikenali membuahkan hasil yang boleh diketawakan. Jeritan tak tentu hala yang boleh diketawakan. Zombie bingung yang boleh diketawakan. Jalan cerita yang boleh diketawakan. Ending yang boleh diketawakan.

Dan aku ketawa sepanjang menonton filem ni. Semasa adegan lucu, semasa adegan zombie makan kepala orang dan semasa adegan tikus yang dipijak sampai hancur.

Senang cerita, tak payah tengok la filem ni
.

Review - Quantum Of Solace

Aku berkesempatan tengok filem ni kat Brunei minggu lepas. Nak tengok kat KL asyik penuh, mungkin KL masih tak cukup panggung wayang atau mungkin DVD cetak rompak belum terhasil. Mungkin.

PLOT: Selepas kematian Vesper Lynd, Bond bertambah saiko dan membunuh sesiapa jer yang menghalang misi barunya. Dalam perjalannnya, dia terjerumus dalam permainan politik kerajaan Bolivia dan organisasi Greene Planet yang bercita-cita menguasai sumber air Bolivia. Dominic Greene, ketua Greene Planet adalah ahli Quantum, sebuah pertubuhan rahsia yang cuba disiasat oleh MI6.


REVIEW:

Secara peribadi, aku kecewa dengan filem Bond terbaru ni. Mungkin kerana expectation aku yang tinggi atau cerita ni memang tak kuat.

Dari segi aksi, memang tak dinafikan memang hebat. Tapi adegan aksi yang terlalu pendek dan adakalanya macam tak perlu ada. Kejar-mengejar dengan kereta, bot, kapal terbang, berlari-lari, letupan, gelas pecah, terkapak kaki sendiri....

Adegan yang melibatkan kereta Aston Martin DBS yang diheboh-hebohkan juga tak sehebat mana. Adegan sekadar 10 minit melibatkan kereta yang hancur berlubang dan tercabut pintu. Selebihnya dalam filem ni, Bond memandu kereta Ford. WTF?

Bond Girl kali ni macam biasa ada 2 orang iaitu Olga Kurylenko sebagai Camille Montes dan Gemma Arterton sebagai Strawberry Fields. (Strawberry?). Camille mungkin ada signifikan dalam filem ni tapi Strawberry hanya muncul macam patung, bogel atas katil dengan Bond dan kemudian mati kehitaman. WTF?

Olga Kurylenko sebagai Camille Montes

Gemma Arterton sebagai Strawberry Fields

Argh... Casino Royale lagi best
.

Thursday, November 13, 2008

Melayu dan Hobi

Kalau diperhatikan, orang Melayu ni memiliki hobi yang hampir serupa. Mungkin kerana genetik, mungkin kerana persekitaran dan mungkin kerana seribu sebab yang lain. Aku senaraikan sedikit yang aku nampak dan tahu.


1. Membaca

Membaca disini bukan bermaksud membaca buku-buku seperti novel The Unbearable Lightness of Being, The 7 Habis of Highly Effective People, atau A Brief History of Time mahupun buku-buku karya Sasterawan Negara Datuk Abdullah Hussain, Dr HM Tuah atau Dina Azman. Buktinya? Perpustakaan yang kosong sepi dan rak-rak buku yang dihiasi sarang labah-labah dan habuk setebal 3 inci. Di kedai buku pula, bahagian yang mempamerkan buku-buku ini kosong semata.

Membaca disini bermaksud membaca majalah sampah seperti Mastika, majalah hiburan sampah seperti Mangga dan novel cinta meleleh leleh berjudul seperti Ombak Kasih, Cinta Di Pagi Hening, Sesejuk Salju, Sepi Mencengkam, Pelamin Luka dan lain-lain. Tidak lupa juga pelbagai majalah murah yang tiada penerbit dan berunsur seks. Dihiasi dengan gambar-gambar wanita seksi Jepun yang dicuri dari internet, majalah sampah ini penuh dengan tajuk-tajuk seperti Pengakuan Janda, Malam Yang Hangat, Kehebatan Orang Gajiku dan lain-lain. Biasanya ditemui di kedai majalah yang dimiliki peniaga berbangsa India.

Membaca Al-Quran? Tepuk dada tanya selera.



2. SMS

Menurut laporan ini, rakyat Malaysia membelanjakan kira-kira RM 4.7 juta sehari untuk menghantar SMS. Pelbagai SMS yang dihantar sama ada ke manusia lain atau ke TV untuk bergaduh dengan orang lain mengenai pelbagai gosip artis terkini seperti mengutuk Mawi, Fasha Sandha atau Norman Hakim. Daripada humor hingga kisah cinta semuanya ber SMS. Dari ungkapan i love you hingga ke talak tiga.

Selain dari SMS berbentuk peribadi, macam lagi boleh dibuat dengan SMS seperti keputusan perlawanan bola sepak, tempah tiket wayang, cari kenalan, berjudi dan menyebarkan berita palsu.

Gila untung syarikat telekomunikasi kat Malaysia ni. Patut la toyol Digi pun makin gemuk.


3. Rempit

Hobi yang sebenarnya adalah jenayah. Dan amat annoying diorang ni. Mau ajer aku langgar sekor-sekor dengan Hummer H2 aku.


Hobinya lumba motor tengah malam buta. Tidur pun tak menarik berbanding hadiah pertama si cantik jelita bawah umur. Sanggup korbankan nyawa demi dara yang yang boleh dipertikaikan. Jangan sesekali tegur mereka, nanti pecah cermin kereta. Biarlah mereka lumba dan sila doakan mereka eksiden. Kalau tak teruk, biarkan merana di atas katil hospital supaya doktor kerja lebih di malam hari. Kalau teruk, biarkan penggali kubur ada kerja. Polis pun tak boleh buat apa. Semua pening kepala dengan hobi mat rempit ni. Mereka amalkan cogankata ‘Malaysia Boleh’.


Terdapat juga hobi bermotor bagi mereka yang berada dan selalunya agak berumur. Hobi mereka ialah berkonvoi pergi merata-rata dengan motosikal berkuasa tinggi sama ada easy-rider seperti Harley Davidson atau superbike seperti Hayabusa. Destinasi mereka tidak menentu, dari KL naik motor konvoi ke utara dan selatan. Atau buat konvoi sempena Merdeka atau Tahun Baru. Mereka ini tidak menggangu orang lain dan biasanya dihormati oleh pengguna jalan raya yang lain.



4. Usha Pondan

Entah kenapa, pondan-pondan kat Chow Kit masih bersepah lagi walaupun balai polis Chow Kit tak sampai 100 meter pun. Fikir sendiri la...

Dulu masa aku masih belajar lagi, pernah kawan-kawan aku ajak keluar malam minggu ke KL. Tengok pondan-pondan situ. Terima kasih sajalah... daripada tengok pondan baik aku keluar dengan perempuan-perempuan seksi melayan live band.

Biasanya mereka yang mempunyai hobi ini bukanlah pengamal seks songsang, tetapi sekadar nak tahu ataupun sifat curiosity dalam diri masing-masing. Ada tiga jenis orang yang memiliki hobi ini iatu;
  • Jenis tengok sekali je : tengok sekali, rasa jijik, takkan datang lagi.
  • Jenis tak peduli: tengok, layan, ajak bual-bual. Kalau dia songsang, mungkin akan berlaku pertukaran cecair badan (yucks!)
  • Jenis amal makruf nahi mungkar: beri nasihat dan pujuk ke jalan benar, dan kadang-kadang akan membelasah, membogel dan tinggalkan pondan kat tepi jalan.


5. MLM

Mari kaya segera! Buat duit dengan hanya goyang kaki! Hisap rokok dapat RM 6 Juta!

Dari skim Swisscash dan Pak Man Telo hingga ke pelbagi skim palsu lain yang bertujuan memungut duit orang yang suka berangan kaya. Pelbagai sistem diperkenalkan yang berselindung disebalik jualan barangan elektrik murahan dari China, penapis air hikmat, baju-baju buruk dari Thailand, tilam magnet dari Jepun dan juga pelbagai ramuan herba dan jamu dari Indonesia. Yang paling popular ialah barangan kesihatan. Maklumlah, orang Melayu (dan Malaysia) malas jaga kesihatan. Kena pulak ada testimonial tak berwajah yang berbunyi lebih kurang macam ni;

"Saya mengidap penyakit kentut berdarah selama 20 tahun. Berbagai doktor, dukun dan shaman telah saya temui tapi semua mengatakan saya akan mati kejang. Apabila saya mencuba produk Kentut Plus dari Omaigad, saya telah sembuh sepenuhnya! Kini saya boleh kentut merata sesuka hati saya.."
- Azman, kakitangan swasta.

Maka tertipulah orang-orang kuat berangan yang mahukan kesihatan hebat dan kekayaan tak masuk akal itu. Dan tersenyum rianglah mereka-mereka yang mendakwa kehebatan produk mereka. Dan yang menyedihkan, kedua-dua penipu dan yang tertipu berbangsa Melayu.

Patut la orang Melayu dikatakan malas.



6. Mengumpul barangan mistik

Orang Melayu memang taksub dengan benda-benda ghaib dan mistik. Kalau tak, tentu pameran hantu kat Muzium Negara aritu takde orang datang.

Antara barang-barang yang menjadi igauan mereka:
  • Minyak Puteri Norsiah
  • Geliga Lipan
  • Ular berkaki 4
  • Kelenjar Kijang Putih
  • Syiling Nabi Ibrahim
  • Batu halilintar
  • Teras Kemuning Hitam
  • Minyak Dagu
Ada yang meminati barangan tersebut hanya sebagai hobi, ada pula yang berharap keuntungan peribadi, dan ada pula yang berniat dengki kepada orang Melayu lain. Tidak pernah pula terdengar usaha untuk mengirim santau kepada George Bush atau menghantar Keris Terbang untuk mengalahkan tentera Yahudi.

Yang lebih teruk akan mengamalkan pemujaan dan penyembahan pulak. Syirik!

Anda berminat? Sila layari Mistik Items.


7. Blog

Jika anda membaca nukilan ini, maka kita memiliki hobi yang sama. :)

.

Monday, November 10, 2008

Ungkapan Hari Ini #3

Kepada yang masih SINGLE..
Cinta ibarat kupu-kupu.
Makin dikejar, makin ia menghindar.
Tapi bila dibiarkan ia terbang, ia akan menghampirimu di saat kau tak menduga.
Cinta mampu membahagiakanmu tapi sering pula ia menyakiti.
Cinta itu hanya istimewa apabila kau berikan cinta kepada seseorang yang layak menerima.

Kepada yang PATAH HATI..
Sakit..luka..hancur..kecewa...
Bertahan selama kau menginginkannya.
Lantas ia akan menghiris luka sedalam kau membiarkannya.
Persoalannya bukan bagaimana mengatasi rasa sakit itu tetapi adalah apa yang boleh diambil dan dihayati sebagai pengajaran dan hikmahnya.

Kepada yang ingin MENGUASAI...
Hatimu patah tatkala melihat orang yang kau cintai berbahagia dgn org lain.
Tetapi akan lebih sakit lagi apabila mengetahui bahawa orang yang kau cintai ternyata tidak bahagia bersamamu.

Kepada yang takut MENGAKUI...
Cinta menyakitkan bila kau putuskan hubungan dengan seseorang.
Tetapi adalah lebih sakit lagi bila seseorang memutuskan hubungan denganmu.
Namun cinta paling menyakitkan apabila orang yang kau cintai langsung tidak mengetahui perasaanmu terhadapnya.

Kepada yang masih bertahan MENCINTAI SESEORANG YANG TELAH PERGI..
Hal menyedihkan dalam hidup ialah bila kau bertemu seseorang lalu jatuh cinta.
Dan kemudian kau sedar bahawa dia bukanlah jodohmu dan kau telah mensia-siakan masa bertahun lamanya untuk seseorang yang tidak layak.
Kalau sekarang dia sudah tidak layak, 10 tahun akan datang pun dia tetap takkan layak.
Biarkan dia pergi dan lupakannya.

"cintailah dia yang mencintaimu....."

Saturday, November 8, 2008

Skandal Obama & Palin


Wakakakakaka! Gila betul la bahana kempen pemilihan Presiden Amerika ke-44 ni. Kalau dulu hanya tentang persaingan tentang idea dan visi bakal Presiden bila terpilih, skang dah jadi lebih kreatif dan lucah!

Hustler telah menerbitkan sebuah filem porno spoof tentang Barack Obama dan calon Naib Presiden Republican, Sarah Palin. Gila kreatif! (dan lucah).

PLOT: Mengisahkan tentang Obama (lakonan Guy DiSilva) sebagai hero yang menyelamatkan Palin (lakonan mantap Lisa Ann) daripada kempen politik yang gagal. Palin amat terharu dengan bantuan Obama yang gagah berani dan mengucapkan terima kasih dengan cara yang amat menggembirakan!

Sila saksikan trailer ringkas ini:



Ada sapa-sapa tahu mana nak download filem ni?
.

The Spirit

Poster The Spirit


Scarlett Johansson sebagai Silken Floss

Jaime King sebagai Lorelei Rox

Eva Mendes sebagai Sand Saref

Akhirnya filem yang lama aku tunggu dah sampai ke Malaysia pada 25 Disember ni. Filem ni aku dah tunggu sejak aku tau Frank Miller nak buat. Kalo dia boleh hasilkan karya 300 dan Sin City, dah tentu la filem ni gempak! Berdasarkan trailer, nampaknya memang sebijik macam Sin City. Dan aku sangat suka dengan gaya fotografi dan penceritaan berdasarkan narration. Tak la cliche sangat kan.

Jalan cerita tak berapa original. Kisah seorang polis biasa bernama Denny Colt yang dibunuh dan hidup semula sebagai The Spirit, seorang hero yang menentang elemen-elemen jahat di Central City terutamanya dari The Octopus, otai jahat dalam filem ni. Sepanjang pengembaraannya, The Spirit bertemu dengan pelbagai wanita yang nak menggoda, menagih cinta atau nak membunuh beliau.

Lebih kurang cam Robocop gak. Tapi itu kisah robot.

Maklumat lanjut boleh dibaca di sini dan di website rasmi. Sementara itu, sila saksikan trailer The Spirit.




.

Friday, November 7, 2008

Persoalan Menarik


Mungkinkah Rumah Putih akan bertukar nama ke:
  • Rumah Hitam?
  • Rumah Gelap?
  • Rumah Kelam?
  • Rumah Suram?
  • Rumah Hantu?
.

Terkandas 5 Hari

Minggu lepas aku ke Melaka atas urusan kerja.

Dan dah 5 hari aku tak apdet blog ni. Jadi aku akan post beberapa entri serentak! Hahahaha



A Famosa Resort patut menyediakan perkhidmatan Wi-Fi yang lebih baik.
.