Wednesday, October 29, 2008

Salam Takziah.

Aku mengucapkan takziah kepada rakan aku, Khairul Nizam Misnan dan keluarga atas pemergian bapa beliau ke Rahmatullah. Semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang-orang Mukmin.

Al-Fatihah
.

Tuesday, October 28, 2008

Aku dan Handphone

Setelah membaca entri terbaru si Rosli mengenai handphone-handphone yang pernah kita miliki, aku pun terfikir nak buat gak.

Berikut adalah handphone yang pernah aku miliki sehingga sekarang;





1. Nokia 2110

Handphone pertama aku. Ya, aku sempat menggunakan handphone sebesar batu-bata ini. Ia berkebolehan membuat dan menerima panggilan, menaip dan menerima SMS serta berkebolehan membunuh seekor anjing. Aku guna handphone ni 3 bulan je sebelum bertukar ke handphone kedua.





2. Alcatel One Touch Max

Handphone kedua aku. Masih teringat lagi aku study sambil handphone ni charging berdiri kat meja aku. Bunyi deringan monofonik yang amat kuat dan kadang-kadang amat annoying. Aku guna sampai la saat kematiannya pada penghujung tahun 2001.






3. Samsung SGH R220

Handphone ketiga aku. Ini lah handphone pertama aku yang ada warna selain warna monochrome pada skrin. Masa ni skrin warna biru amat popular dan jadi kemestian pada pemgeluar handphone. Seingat aku yang memulakan trend skrin biru ni ialah Samsung Blue Eye. Dan ini juga handphone pertama aku yg boleh layari Internet dengan WAP. Masa tu kira yang paling canggih la. Handphone ni aku serahkan pada abang aku bila handphone dia menemui ajalnya.




4. Nokia N-Gage

Handphone keempat aku. Yang masih berfungsi sampai kini dan aku guna sesekali untuk pastikan ia masih berfungsi. Ini handphone pertama aku yang takde antenna terkeluar, boleh main MP3, ada Radio, Bluetooth, bole simpan gambar, lagu dan video. Dan yang paling best, Game! Kira ala-ala Gameboy la. Game N-Gage favourite aku ialah Asphalt Urban GT, Splinter Cell dan Angelfish. Internet jugak lebih best kat handphone ni dengan GPRS. Cuma satu je kurang handphone ni ialah ketiadaan kamera. Itu jer.



5. Nokia 6708

Handphone kelima aku. Dan juga handphone paling mahal pernah aku miliki. Satu-satunya handphone touchscreen daripada Nokia masa tu. Memang agak terkial-kial masa awal-awal dulu nak biasakan menaip SMS guna stylus. Fungsi PDA handphone ni memang amat mengujakan aku. Semua features yang ada pada handphone-handphone lama aku ada pada handphone ni termasuklah kamera. Tapi takde Radio FM. Tak kisah la kot. Tapi yang paling best pada aku ialah handphone ni memiliki keupayaan Recon, yang membolehkan aku mengawal semua peralatan yang menggunakan remote control! Dengan handphone ni aku dapat kawal TV, DVD Player, kipas, Astro, dan macam-macam lagi. Habis Astro kedai mamak aku kacau. Hehehehe....



Sekarang dah 2 tahun aku guna Nokia 6708 tu. InsyaAllah aku nak beli baru bila ada handphone yang aku berkenan nanti.

Dan aku perasan, semua handphone aku berbentuk candybar. Mungkin lepas ni aku nak cari clamshell, slide atau Communicator. Atau mungkin PDA.

Apa handphone yang korang pernah pakai?
.

Tuesday, October 14, 2008

Satu lagi Bukti Kedaifan Idea & Ketidakkreatifan

Aku tengah menggodek laman siber ni, tetiba terjumpa satu berita yang membuat aku rasa mual dan sedih pada masa yang sama.

Sebuah drama tempatan ala-ala HEROES yang diberi judul Klon Teja.

Baca artikel ni;

KISAH empat remaja yang mempunyai kuasa luar biasa dalam menjalani kehidupan seharian dipaparkan dalam drama bersiri baru, Klon Teja terbitan Tall Order Production Sdn. Bhd.

Mendengarkan jalan ceritanya jelas menunjukkan drama bersiri tersebut mempunyai persamaan dengan drama bersiri popular luar negara, Heroes yang digemari oleh jutaan peminat.

Mungkinkah pihak penerbitan sendiri sudah ketandusan idea sehingga merasakan ‘menciplak idea produksi luar lebih baik daripada menghasilkan sebuah cerita baru?

Penerbit drama bersiri tersebut, Hans Isaac berkata, syarikat produksinya tidak pernah terfikir untuk menciplak atau meniru drama bersiri popular tersebut.

Sebaliknya, idea yang tercetus adalah secara kebetulan kerana elemen superpower atau kuasa luar biasa merupakan subjek menarik untuk disajikan kepada khalayak.

“Saya sendiri merupakan peminat drama bersiri tersebut, jadi apabila saya mahu menerbitkan drama sendiri maka terlintas difikiran saya untuk melakukan drama sebegitu.

“Namun begitu, kalau ada yang mahu samakan Klon Teja dengan Heroes, maknanya kita berjaya menghasilkan sebuah drama yang lebih kurang sama dengan produksi luar,” jelasnya kepada media pada majlis pelancaran drama bersiri tersebut di ibu kota baru-baru ini.

Mengakui terdapat persamaan antara dua drama berkenan, terang Hans, suntikan elemen-elemen budaya tempatan bagaimanapun, akan membuatkan drama bersiri itu mempunyai nilai tersendiri.

Drama bersiri 26 episod itu bakal diarahkan oleh Khalid Shamsuri atau lebih dikenali dengan panggilan Arab.

Klon Teja memulakan penggambaran pada 11 Oktober lalu di sekitar dua lokasi utama iaitu Melaka dan Kuala Lumpur.

Apa yang menariknya juga, Klon Teja akan menampilkan wajah-wajah segar yang agak jarang kelihatan di layar kaca seperti Nazim Othman, Balkisyh, Ummi Nazeera dan Anding.

Sementara itu bagi pengarahnya, Arab pula, Klon Teja merupakan sebuah naskhah yang sarat dengan pengajaran dan sesuai untuk ditonton oleh semua lapisan umur.

Meskipun terdapat unsur-unsur magis dalam drama berkenaan, Khalid berharap, tidak ada pihak yang akan mempertikaikan jalan ceritanya.

“Kita hasilkan drama yang ada kuasa magis jadi saya harap penonton dapat menerimanya dengan baik. Ini merupakan satu drama ringan yang sesuai ditonton seisi keluarga. Saya mengharapkan tidak ada pihak yang akan memanipulasikan idea kreatif kami ini,” katanya penuh mengharap.

Bagi mendapatkan hasil yang baik dalam proses mencipta magis tersebut, Klon Teja juga tidak akan ketinggalan daripada dibantu oleh teknik Imej Penjanaan Komputer (CGI).

“Sekurang-kurangnya 15 hingga 20 peratus teknik CGI akan membantu produksi ini. Pada masa yang sama, akan ada juga efek-efek khas lain.

“Berhubung penggunaan teknik CGI, saya rasa ia tidak begitu sukar untuk dilaksanakan kerana kita ada mereka yang pakar di dalam bidang ini,” jelasnya.

Klon Teja mengisahkan perebutan kalung Teja yang dahulunya diwarisi oleh Tun Teja.

Kerana tamakkan kuasa yang ada pada kalung itu, ia sering menjadi perebutan sehingga kalung tersebut terbelah dua.

Dek kerana itu ramai warisnya mahu mencari kedua-dua kalung Teja tersebut untuk dicantumkan semula bagi mencungkil rahsia yang tersembunyi dan seterusnya menjadi manusia yang menyamai kuasa luar biasa dimiliki Hang Tuah.

Pertemuan dua keluarga yang memiliki kalung Teja telah menyebabkan sepasang adik-beradik daripada dua keluarga yang berketurunan Kesultanan Melayu Melaka mendapat kuasa luar biasa.

Petikan diambil dari sini.

Nah! Dah terbukti kan? Aku dah tulis dulu dalam nukilan ni.

Amacam?

Monday, October 13, 2008

Aku Di Genting


Bermula semalam, aku berada di Genting Highlands untuk urusan kerja sampai Sabtu ni. Seronok gak, jumpa balik dengan geng-geng lama yang satu kepala. Daripada matang terus jadi macam budak-budak. Hahahaa....

Kat atas gunung yang sejuk ni aku stay kat Genting View Resort. Best gak tempat ni. Boleh main arnab lagi. Ingat kalo free bole gak terjun swimming pool. Tak pun naik ke puncak...

Oleh kerana Wi-Fi service kat sini cuma sampai pukul 11pm jer, maka aktiviti online aku terjejas gak. Sempat online masa lunch hour jer. Tapi sini internet laju. Bagus untuk aku sambung download beberapa filem. Hehehehe....

Aktiviti tak banyak yang interesting. Biasa la, kerja kan. Maka idea untuk ber-blog pun kurang sikit.

Lain kali nak lepak kat sini lagi la.

Sunday, October 12, 2008

Review - Disaster Movie


Semalam lepas open house member aku kat Putrajaya, aku ke Times Square. Dan aku tengok Disaster Movie.

Hahahahahaha! Gila aku ketawa siot tengok cerita bodoh ni. Memang spoof yang bodoh. Tapi itu memang cerita yang bagus untuk nak relakskan kepala.

AMARAN: Filem ni kelakar tapi sangat bodoh. Kalau korang peminat filem yang menghayati watak, plot tersusun, karakter yang hidup, filem ini bukan untuk korang. Dah nama pun filem spoof, memang la camtu jalan ceritanya. Ni bukan filem berilmu, berilmiah atau berakal. Layan jer.

Plot:

Kisah bermula dengan mimpi pasal orang gua yang jumpa Amy Winehouse bertaring dan guna laptop Apple dan berlawan dengan sorang mamat American Gladiator. Hero, sorang mamat nama Will yang nak sambut majlis hari jadi ke-16 walaupun umur dia dah 25. kat parti ada geng-geng High School Musical, menembak cara Wanted, Jessica Simpson, Justin Timberlake dan Dr Phil (semua palsu). Break ngan awek dia, pastu bencana meteor dan puting beliung melanda. Jumpa Hannah Montana kena hempap ngan meteor. Berebut tempat ngan betina Sex & the City, tembak Speed Racer, teringat pasal kena cucuk pedang Prince Caspian dan jadi Jumper. Puting beliung datang dan cuba ditahan oleh Iron Man, Incredible Hulk dan Hellboy. Semua kena hempap dengan lembu. Jumpa Princess Giselle (Enchanted), Chipmunks yang sangat seram, Batman yang emo, dan Kungfu Panda. Pastu bergaduh dengan Beowulf yang telanjang, Indiana Jones pendek dan dunia terselamat! Akhir sekali hero dan heroin dikahwinkan oleh Love Guru.

Dan banyak awek dalam citer ni. OK la kalo nak layan. :P

Carmen Electra

Kim Kardashian


Vanessa Minnillo

Aku tak faham beberapa lawak dlm filem ni, tapi tak kisah la. Sikit je pun. Ketawa macam orang gila sampai sorang mamat kontrol sebelah aku terjeling-jeling. Peduli apa aku. Setakat nak kontrol macho ngan awek lemak berlapis dia, tak heran aku.

Kalau korang perasan, cerita ni adalah dalam siri cerita-cerita merapu dengan pengarah sama. Antara cerita-cerita lain arahan camni ialah:
  • Scary Movie (1,2,3 & 4)
  • Date Movie
  • Superhero Movie
  • Meet The Spartans
Dalam banyak2 tu, Date Movie yang paling hampeh. Jangan tengok kalau belum tengok.

Kalau nak ketawa, tengok la citer ni. Berbaloi gak duit tiket.

Wednesday, October 8, 2008

Kena tag la pulak...

Aku dah kena tag plak ngan 2 orang. So, untuk menjadi seorang yang adil macam Justice Pao, aku akan jawab kedua-dua sekali!



YANG PERTAMA......


The rules: Link to your tagger and post these rules on your blog. Share 7 facts about yourself on your blog, some random, some weird. Tag at least 3 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs. Let them know they are tagged by leaving a comment on their blog.

1. Aku suka warna putih dan merah. Putih untuk menunjukkan aku seorang yang suci. Merah untuk menunjukkan aku seorang yang horny.

2. Aku suka tempat tinggi. Kerana kat situ aku boleh gelakkan orang yang gayat.

3. Aku minat Tera Patrick.

4. Aku bukan seorang yang pemarah. Tapi kadang-kadang emo.

5. Dulu aku pernah bercita-cita nak jadi seorang atlit. Tapi aku tak suka berlari dan berpeluh.

6. Aku aquaphobia.

7. Semalam aku bermimpi satu hostage situation yang bercampur elemen zombie dan ganado. Rasanya aku dah addict ngan Criminal Minds dan Resident Evil 4.



YANG KEDUA......

1.what were you doing 5 years ago?

Still studying.



2.what are the 5 things on your to-do-list today?


  • blog.
  • read other people's blog.
  • meeting.
  • try to do some actual work.
  • continue watching Criminal Minds.
3.what are the 5 snacks that you enjoy?

  • chocolates.
  • Starbuck's Caramel Frappucino.
  • Maggi Itik.

4.what are 5 jobs you have had?


  1. Petrol pump attendant
  2. Housekeeping Slave
  3. Customer Service Officer
  4. Management Trainee
  5. Assistant Director

5.who are 5 people you wanna tag?

Nobody.


HAHAHA. Dah selesai.

Aku malas nak tag sapa-sapa. Kalau rajin, buat la.

Histeria

Membazir sirap jer.

Pergh... geram.

Ahh.. sebuah lagi filem yang aku nak tengok. Mula-mula aku pun tak sedar pasal filem ni. tapi sejak aku melepak ngan seorang pelakonnya, dah teruja plak. Hehehehe....


Sila baca sinopsis:

‘Histeria’ adalah sebuah kisah seram yang berlaku di salah sebuah kolej swasta. Tujuh orang pelajar nakal (Alissa, Tini, Malini, Murni, Maryam, Jenny, dan Kerek) yang menamakan kumpulan mereka sebagai ‘Pink Flamingo’, berpura-pura terkena histeria, hingga terpaksa dipanggil bomoh untuk memulihkan mereka. Namun tindakan mereka itu mengundang masalah lain apabila mereka bertujuh dikenakan denda, membersihkan kawasan kolej selama seminggu ketika cuti semester. Mereka ditempatkan di satu dorm yang kelihatan menyeramkan. Terdapat seorang pelajar baru (Zeta) menyertai mereka. Sebelum Zeta diterima menjadi ahli Pink Flamingo, beliau perlu diuji, iaitu bermalam di sebuah makmal berhantu. Tujuh pelajar lain cuba menakut-nakutkan Zeta.

Namun kejadian menakutkan benar-benar berlaku apabila pelbagai perkara misteri dialami oleh mereka semua. Ianya bermula selepas Jenny mengambil “sesuatu” yang bukan miliknya. Jenny telah mengekori tukang kebun sekolah menanam sesuatu di bawah sebatang pokok pelik. Tanpa dapat menghidu bahaya yang bakal menimpa mereka semua, Jenny kemudiannya menggali tanah tersebut lalu mengambil barang yang terdiri daripada sehelai kain kuning, tulang, rambut dan serbuk darah. Keadaan bertambah celaru dan mengerikan apabila seorang demi seorang daripada mereka dibunuh kejam oleh satu lembaga yang berkeliaran di kawasan kolej tersebut. Ada yang mati ditusuk gunting, ada pula digantung di tiang bendera, dicekik leher dan sebagainya. Yang terselamat hanyalah Murni. Malangnya bukti menunjukkan Murni adalah pembunuh kepada mereka yang lain, bermotifkan dendam kerana sering dibuli. Dan Pakar Psikiatri pula mengandaikan Murni pengidap Paranoid Schizophrenic, sejenis penyakit mental. Apakah benar Murni yang membunuh? Atau … siapakah dalang di sebalik pembunuhan kejam ini?


Jalan cerita memang tak original pun. Macam ciplak Blok 404 atau I Know What You Did Last Summer. Biasa la.. kan tiru meniru amalan mereka? Rujuk nukilan ini.

Apa-apa pun nantikan tayangan pada Disember ini!

Sunday, October 5, 2008

Sorrylah beb....

Ahad, 5 Oktober 2008. Spy Baba dan tunang beliau berkunjung lagi ke rumah aku. Biasalah, nak beraya katakan. Tengah lepak2 layan Criminal Minds Season 3, dia bersuara;

"Jom gi MidValley. Tengok Senario."

Sorrylah beb. Kalau ko belanja pun aku takkan tengok.

Filem Sampah.

Thursday, October 2, 2008

Hari Raya....

Assalamualaikum,

Hari Raya Aidilfitri tahun ini aku sambut sederhana kat Melaka. Aah... rindu betul aku kat tanah kelahiran aku ni. Rasa macam dah lama tak balik...


Hari Raya aku bermula dan berakhir seperti tahun-tahun sudah. Meratah rendang, ketupat dan kuih-muih. Cuma ada beberapa rumah yg tak dapat aku kunjungi. Macam-macam sebab...

Dan konvoi raya anjuran rakan-rakan sama sekolah tahun ni aku tak dapat join lagi. Apa nak buat, dah makin dewasa, makin banyak tanggungjawab. Yang dah kahwin, yang dah bertunang, yang dah ada awek, yang masih tak laku. Takpelah, insya Allah ada rezeki tahun depan.

Hari ini (raya kedua) aku dah kembali ke KL. Bagus gak, jalan tak sesak.

Dan esok aku kena kerja.

Hampeh~

Raya korang camana?